Foto: Ieva Ābele, Saeima

Baltijas ceļa 35. gadadienas nedēļā Latvijā pulcējas Ziemeļu un Baltijas valstu (NB8) parlamentu priekšsēdētāji, lai ikgadējā sanāksmē pārrunātu šī brīža ārpolitikas un drošības prioritātes, informatīvās telpas drošību un sabiedrības noturību, kā arī valstu sadarbības stiprināšanas nākamos soļus.

"Ziemeļu un Baltijas valstu parlamentu spīkeri Brīvības pieminekļa Goda telpā, kur nozīmīgos pasākumos pulcējam īpašus viesus, lai paustu vislielāko cieņu, šodien aizpildīja svētku kartīti un īpašā Baltijas ceļa 35. gadadienai veltītā aploksnē to kā sveicienu par kopā būšanu Baltijas ceļā nosūtīja saviem parlamentiem," sacīja Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa (ZZS) piektdien, 23. augustā, Latvijas Pasta izdotās jaunās aploksnes prezentācijas pasākumā.

Baltijas ceļa 35.gadadienā, atzīmējot šīs nevardarbīgās pretošanās akcijas nozīmīgumu, Latvijas Pasts izdevis īpašu aploksni un pirmās dienas zīmogu. Aploksnes un zīmoga noformējumā izmantotas fotogrāfijas no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas nacionālajiem arhīviem. Svētku aploksnes zīmogošanas pasākumā piedalījās arī Latvijas Pasta valdes priekšsēdētājs Andris Puriņš un Rīgas pieminekļu aģentūras direktors Gunārs Nāgels.

Ceturtdien NB8 parlamentu priekšsēdētāji pulcējās Cēsīs, savukārt piektdien par godu Baltijas ceļa 35. gadadienai piedalījās svinīgajā ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa.

Pasākumā piedalījās arī Atmodas laika līderi, Saeimas Prezidija locekļi un deputāti, bijušie Valsts prezidenti un parlamenta priekšsēdētāji, Ministru kabineta locekļi un citi.

Atzīmējot Baltijas ceļa gadadienu, ikvienam piektdien bija iespēja īpašo svētku kartīti no Brīvības laukuma Rīgā nosūtīt uz jebkuru vietu Latvijā. Tāpat Brīvības laukumā atrodas vides objekts "Pievienojies Baltijas ceļam!", kurā ikviens ir aicināts simboliski iestāties par brīvību un demokrātiskām vērtībām.

Vides objekts būs pieejams līdz 10. septembrim.

Savukārt Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs piektdien pie Latvijas-Igaunijas robežpunkta Unguriņi-Lilli tikās ar Igaunijas Republikas prezidentu Alaru Karisu un pierobežā dzīvojošajiem iedzīvotājiem. Savukārt dienas otrajā pusē prezidents kopā ar Lietuvas Republikas prezidentu Gitanu Nausēdu piedalījās Baltijas ceļa 35. gadadienai veltītā svinīgā pasākumā Pasvalē, Lietuvā.

"Gan pirms 35 gadiem, gan šodien Baltijas ceļš skaidri parāda vienotības un savstarpēja atbalsta spēku. Šodien mēs esam saliedēti ar Ukrainu, kas cīnās par savām tiesībām pastāvēt, kas cīnās par savām tiesībām uz brīvību. Mēs esam kopā ar varonīgo Ukrainas tautu līdz uzvarai pār agresoru!" svinīgajā pasākumā Lietuvā sacīja Valsts prezidents Rinkēvičs.

"Mēs esam kopā ar visām tām tautām un valstīm, kas cīnās par savu brīvību un neatkarību. Jau nākamnedēļ trīs Baltijas valstu prezidenti apmeklēs Moldovu, lai paustu savu atbalstu arī Moldovas tautai tās ceļā uz Eiropu, tās ceļā uz dalību pasaulē brīvākajā valstu savienībā," turpināja Rinkēvičs.

Video: Baltijas ceļa 35. gadadienai veltītais pasākums uz Latvijas-Igaunijas robežas

Baltijas ceļš norisinājās 1989. gada 23. augustā, un tā ir viena no visu laiku vērienīgākajām nevardarbīgas pretošanās akcijām. Tas bija nozīmīgs solis uz triju Baltijas valstu – Lietuvas, Latvijas un Igaunijas – neatkarības atjaunošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!