Foto: Valsts prezidenta kanceleja

"Šis vienkārši nav pieņemami pašreizējā situācijā," ar šādu ierakstu sociālajā medijā "X" pirmdienas pēcpusdienā nācis klajā Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs pēc tam, kad Sabiedriskā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (SEPLP) publiskoja saņemto pieteikumu skaitu konkursā uz piecām dāsni atalgotām vietām jaunā Latvijas Sabiedriskā medija valdē.

"Kārtējā SEPLP atrunāšanās, pie tam vēl būtu labi uzzināt, kāpēc tik daudz to valdes locekļu paredzēts," rakstīja prezidents.

Jau vēstīts, ka SEPLP izsludināja konkursu uz piecām vietām jaunā Latvijas Sabiedriskā medija valdē, nosakot atalgojumu, kas pārsniedz 9000 eiro mēnesī.

SEPLP priekšsēdētājs Jānis Siksnis intervijā Latvijas Radio (LR) 6. augustā skaidroja, ka apvienotā sabiedriskā medija algu aprēķinos izmantota tieši tā pati formula, kas tad, kad SEPLP rēķinājuši algas iepriekšējos četros konkursos, kad meklēti atsevišķi LR un Latvijas Televīzijas (LTV) valdes locekļi.

Formulas noteiktas Valsts kancelejas vadlīnijas par to, kā jānosaka atlīdzība kapitālsabiedrībās. "Izejas dati ir informācija par līdzīga izmēra uzņēmumiem tirgū," skaidroja Siksnis, papildinot, ka tad, ja LTV un LR ir katrs atsevišķi vidēja izmēra uzņēmums, tad tagad apvienotais medijs būs liela izmēra uzņēmums.

Konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem kopumā pieteikušies 78 kandidāti, un vairāki no viņiem savu kandidatūru izvirzījuši vairāk nekā uz vienu amatu.

Tikmēr politiķi pauž kritiskus vārdus par LSM vadībai solīto atalgojumu, lai gan ietekmēt to nevar.

SEPLP portālu "Delfi" informēja, ka LSM valdes priekšsēdētāja amatam savu kandidatūru izvirzījuši 15 pretendenti, uz valdes locekļa amatu programmu un pakalpojumu attīstības jautājumos saņemti 18 pieteikumi un uz valdes locekļa amatu finanšu pārvaldības jautājumos – 18 pieteikumi.

Valdes locekļa amatam tehnoloģiju pārvaldības jautājumos pieteikušies 14 kandidāti, un valdes locekļa amatam personāla pārvaldības jautājumos – 20 kandidāti.

Jau iepriekš, vērtējot LSM vadības algu, Rinkēvičs izdevumam "Neatkarīgā" sacīja, ka viņš "negrib izklausīties skaudīgs, bet jaunā sabiedriskā medija valdes locekļu algas nav adekvātas".

Līdzīgu viedokli portālam "Delfi" pauda koalīcijas partneri, bet viņi atzīst, ka nevar iejaukties neatkarīga medija darbā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!