Foto: Patriks Pauls Briķis/DELFI

Lai veicinātu ekonomisko aktivitāti un mazinātu tukšo skatlogu skaitu Rīgas centrā, nepieciešams, lai tajā atgrieztos iedzīvotāji, intervijā atzina Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV).

Tiek veidota programma, kas paredzēs grantus uzņēmumiem, kas ievācas tukšajās telpās, lai varētu nosegt daļējas remonta izmaksas, kā arī jau strādājošajiem uzņēmumiem, piemēram, vides pieejamības uzlabošanai.

Iespējams, šī programma varētu tikt iedzīvināta jau nākamajā gadā.

Ķirša ieskatā, lai tukšie skatlogi aizpildītos, nepieciešama cilvēku plūsma, savukārt cilvēku plūsmai nepieciešams interesants saturs.

"Ja ir daudz interesantu skatlogu, kafejnīcu, tad cilvēki nāk uz to rajonu, taču, kamēr nav satura, nav klientu, un nav klientu - nav skatloga. Šis process ir jāiekustina," teica Rīgas mērs.

Sākotnēji tukšajos skatlogos varētu izvietot mākslas darbus. Taču tas varētu būt starpposms.

Ķirša ieskatā, kopumā ne tikai Vecrīgai, bet arī vēsturiskajam centram vajadzīgi ne tikai tūristi, bet arī iedzīvotāji.

Pašlaik Rīgas centra iedzīvotāju skaita kritums esot apstājies, un iedzīvotāju skaits pat nedaudz pieaug. Taču, lai pamestās un tukšās komerctelpas aizpildītos uz palikšanu, esot jāpalielina pastāvīgo iedzīvotāju skaits ne tikai Rīgā kopumā, bet arī centrā.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments strādājot pie vēsturiskā centra atdzīvināšanas plāna, kas sastāv no daudzām sadaļām, tostarp risinājumiem iedzīvotāju pārvilināšanai dzīvot centrā.

"Esmu diezgan pārliecināts, ka mēs nonāksim līdz tam, ka maksāsim sava veida pārcelšanās pabalstu, piemēram, nodzēšot daļu kredīta ģimenei, kas pārvāksies dzīvot uz centru," teica politiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!