Foto: Shutterstock

Šā gada pavasarī Sanita (vārds mainīts) par pirmreizēju ginekologa vizīti AS "Veselības centru apvienība" (VCA) maksājusi 45,50 eiro. Šo summu viņai sedza apdrošinātājs. Tagad augustā pirmreizēja ginekologa vizīte maksā jau 50,00 eiro un klāt nākusi pacienta piemaksa 3 eiro apmērā. Piemaksu Sanitas apdrošinātājs nesedz. Kas tās par pacienta maksas piemaksām, skaidro "Delfi".

Kā norādīts VCA mājaslapas cenrādī, katrai vizītei uz maksas medicīnas pakalpojumu tiek piemērota "Pacienta piemaksa maksas vizītei": 1,50 eiro vizītei, kam cena ir līdz 45,00 eiro, 3,00 eiro vizītei, kam cena ir virs 45,00 eiro, vai 0,50 eiro, ja vizītes cena nepārsniedz 7,00 eiro.

Kam paredzēta piemaksa?

"Veselības centru apvienības" komunikācijas vadītāja Līga Ribkinska skaidro, ka neliela piemaksa par katru maksas vizīti ir viens no veidiem, kā nodrošināt attīstību, pieaugošos pakalpojumu pieprasījumu un līdzekļus ambulatorās veselības aprūpes pakalpojumu pieejamības paplašināšanai iedzīvotājiem visā Latvijā.

"Šī piemaksa pie maksas vizītes ir AS "Veselības centru apvienība" noteiktās kopējās cenas par attiecīgo vizīti sastāvdaļa. Kādēļ tā ir tikusi izdalīta atsevišķi? To darām iekšējās uzskaites nolūkos, lai uzņēmums šādi iezīmētos līdzekļus varētu izmantot infrastruktūras modernizācijai, aizvien plašākai pakalpojumu pieejamībai un to kvalitātes celšanai," uzsver Ribkinska.

VCA pārstāve akcentē, ka izdevumi telpu mūsdienīgai atjaunošanai, jaunu tehnoloģiju iegādei, transporta pakalpojumiem un citi pakalpojuma sniegšanai nepieciešamie infrastruktūras uzturēšanas izdevumi ir pieauguši, tāpēc līdzšinējās pakalpojumu cenas tos nenosedz.

Piemaksa par maksas vizītēm tiek piemērota ikvienam klientam.

Atbildot uz jautājumu, vai šīs piemaksas pacientiem sedz arī apdrošināšanas sabiedrības, Ribkinska norāda, ka tām ir atšķirīgi līgumi ar klientiem, tādēļ detalizēti skaidrojumi par apmēru, kādā veselības apdrošināšanas kompānijas sedz medicīnas pakalpojumiem iztērētos līdzekļus, skaidrojami pie konkrētajām apdrošināšanas sabiedrībām individuāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!