Foto: Shutterstock

Jau oktobrī pirmo reizi visiem 10. klašu skolēniem būs jāizpilda veselībpratības monitoringa darbs. Pēc tā spriedīs ne tikai par skolēnu zināšanām, bet arī par iespējami nepieciešamo profesionālo pilnveidi pedagogiem, portāls "Delfi" uzzināja Valsts izglītības satura centrā (VISC).

Veselībpratības monitoringa darba mērķis ir identificēt, kādā mērā sasniegti valsts pamatizglītības standartā noteiktie skolēnam plānotie sasniedzamie rezultāti veselības izglītības jautājumos, ietverot tos starppriekšmetu mācību saturā.

50 jautājumi 60 minūtēs

Veselībpratības monitoringa darbs 10. klašu skolēniem un profesionālās izglītības iestāžu 1. kursu audzēkņiem notiks 15. un 16. oktobrī tiešsaistē Valsts pārpbaudījumu informācijas sistēmā.

Plānots, ka veselībpratības monitoringa darba izpildei atvēlētais laiks būs 60 minūtes, darbā būs iekļauti 50 testa jautājumi ar atbilžu variantiem.

Monitoringa darbā iekļautie jautājumi skars sešus satura blokus:

  • uzturs un fiziskā aktivitāte;

  • seksuālā un reproduktīvā veselība;

  • infekcijas, vakcinācija un higiēna;

  • garīgā veselība;

  • izdzīvošana ekstremālās situācijās, traumatisms, drošība un pirmā palīdzība;

  • atkarību izraisošās vielas un procesi.

Kā skaidro VISC, monitoringa vērtēšana ir viens no vērtēšanas veidiem, kas tiek īstenota, lai izdarītu secinājumus, kādi pilnveidojumi nepieciešami izglītības saturā, mācību un metodiskajos līdzekļos, kā arī noteiktu pedagogiem nepieciešamo profesionālās kompetences pilnveidi.

Šādu monitoringa darbu īstenošana noteikta valsts izglītības standartos, un skolu dalība tajos ir obligāta. Monitoringa darbu rezultāti neietekmē skolēnu mācību snieguma vērtējumus, tie netiek izteikti atzīmes veidā, uzsver VISC.

Precīzi monitoringa darba norises darbību laiki tiks publicēti līdz 1. oktobrim VISC un Lietotāju atbalsta dienesta tīmekļvietnēs.

Ziņots, ka piedāvājumu par atsevišķa mācību priekšmeta "Veselības mācība" izveidošanu vispārējā izglītībā Ministru kabinets noraidīja jau 2013. gadā. Savukārt profesionālajā izglītībā tika noteikts, ka mācību saturā jāievieš obligāti apgūstamais veselības izglītības modulis.

Pa šo laiku ir veikts diagnosticējošais pārbaudes darbs par veselībpratības jautājumiem 5. un 9. klasei. Plānots, ka pēc veselībpratības monitoringa darba 10. klašu skolēniem tiks pieņemti tālāki lēmumi saistībā ar veselības mācības apguvi skolās.

Jāpiebilst, ka jau iepriekš mediķi ir norādījuši, ka veselībpratība šobrīd valstī ir šausmīga un tam nav nepieciešami speciāli dati.

Tāpat vēstīts, ka jau nākamajā mācību gadā visiem pedagogiem, tostarp sporta skolu treneriem, būs jāiziet kurss par seksuālo izglītošanu. Tātad vispirms pamatzināšanas par seksuāliem jautājumiem tiks sniegtas pedagogiem. Kurss būs bez maksas, aptuveni 16 stundu garš un apgūstams attālināti – e-studiju vidē. Vairāk par to var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!