Foto: Ieva Ābele, Saeima

Nākamgad iesaldēs valsts finansējumu partijām, piektdien, 6. septembrī, valdības un sociālo partneru veidojošajā Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē atklāja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Viņa informēja, ka koalīcijas partneri ir vienojušies par to, ka nākamā gada budžetā tiks iesaldēts valsts finansējums partijām.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja informācija liecina, ka 2024. gadā no valsts budžeta partijām izmaksāti 6,65 miljoni eiro.

Siliņa piebilda, ka tas arī saistīts ar gaidāmajām izmaiņām minimālās algas apmērā.

"Delfi" jau vēstīja, ka koalīcijas partijas un sociālie partneri vienojušies nākamgad celt minimālo algu no 700 uz 740 eiro mēnesī, 2026. gadā – uz 780 eiro mēnesī, no 2027. gada – uz 820 eiro mēnesī, bet no 2028. gada – uz 860 eiro mēnesī.

Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likums nosaka, ka partijai, par kuru pēdējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju, piešķir valsts budžeta finansējumu kalendāra gada laikā – 0,9% no minimālās mēnešalgas par katru iegūto balsi pēdējās Saeimas vēlēšanās; 0,1% no minimālās mēnešalgas par katru iegūto balsi pēdējās pašvaldības domes vēlēšanās; 0,1% no minimālās mēnešalgas par katru iegūto balsi pēdējās Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Likums arī nosaka, ka partijai, par kuru pēdējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 5% vēlētāju, piešķir valsts budžeta finansējumu kalendāra gada laikā 200 minimālo mēnešalgu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!