Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Politiķu plāns samazināt iemaksas 2. pensiju līmenī ir absurds – mēs paši sev šaujam kājā, sociālajā medijā "Facebook" raksta finanšu eksperts Toms Kreicbergs.

Viņš norāda, ka jau sen nestrādā pensiju nozarē, bet pauž savu vērtējumu plānam samazināt iemaksas 2. pensiju līmenī – "šis nav okei".

"Klasiskā vecuma pensija ir bankrotējis jēdziens. Mēs maksājam sociālās iemaksas – un tās tiek izmantotas, lai izmaksātu pensijas šodienas pensionāriem. Uz papīra mums veidojas 1. pensiju līmeņa "kapitāls"," raksta Kreicbergs, papildinot, ka "šis "kapitāls" ir fikcija" – reāla uzkrājuma nav. "Tas ir pliks valsts solījums – nākotnē pensiju maksās arī mums," viņš norāda, papildinot, ka šim solījumam nav seguma.

Finanšu eksperts atzīmē, ka pensionāru paliek vairāk, bet strādājošo – mazāk. "Tad kas mums nākotnē maksās pensiju?", retoriski vaicā Kreicbergs.

Viņš uzsver, ka situāciju glābj 2. pensiju līmenis. "6% Tavas algas uzkrājas 2. pensiju līmenī. Šī nauda tiek ieguldīta reālos finanšu instrumentos Tavā pensiju kontā. Demogrāfija to neapdraud," norāda eksperts.

Viņš pauž uzskatu, ka tagad politiķi grib pārvirzīt daļu no 2. pensiju līmeņa iemaksām (reāls uzkrājums) un 1. pensiju līmeņa (fikcija). "Citiem vārdiem sakot – nekrāt nākotnei, tērēt šodien. Tas ir prasts populisms, kas man liek vilties politiķos, par kuriem es balsoju," viņš raksta.

"Tikpat slikti – ideja mazināt 2. pensiju līmeņa iemaksas, lai mazinātu darbaspēka nodokļus. Sauksim lietas īstajos vārdos – šī ir dāvana darba devējiem uz darbinieku rēķina. Forši, vai ne?", viņš raksta.

Kreicbergs savā ierakstā skubina neklusēt, bet runāt, ja cilvēkiem šis plāns samazināt iemaksas 2. pensiju līmenī nešķiet labs.

Viņš arī sava "Facebook" ieraksta post scriptum norāda pats uz savu interešu konfliktu, jo viņam pieder bankas "Indexo", kas sevi reklamē kā piemērotāko pensiju 2. līmeņa kapitāla pārvaldītāju, akcijas, bet arī akcentē, ka šī ir pirmā reize pēdējos gados, kad viņš publiski iesaistās pensiju apspriedē. Publiski pieejamā informācija liecina, ka Kreicbergs šobrīd piedāvā savus pakalpojumus kā ieguldīšanas treneris.

"Delfi" jau rakstīja, ka pēc spraigām diskusijām koalīcijas partneri, valdības sociālie partneri un valdību veidojošo partiju pārstāvji vienojušies par izstrādāto darbaspēka nodokļu izmaiņu piedāvājumu, piektdien preses konferencē informēja finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!