Foto: Ilmārs Znotiņš/Prezidenta kanceleja

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs otrdien, 10. septembrī, pulksten 8 sasaucis Nacionālās drošības padomes (NDP) sēdi, liecina Valsts prezidenta kancelejas publiskotās izmaiņas prezidenta darba kārtībā.

NDP sēdē tiks skatīts jautājums saistībā ar sestdien, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokritušo Krievijas militārās nozīmes bezpilota lidaparātu.

NDP sēdes tradicionāli notiek aiz slēgtām durvīm – mediju pārstāvji par tajās spriestā saturu detalizēti informēti netiek.

Sestdien, 7. septembrī, Latvijā ielidojušais Krievijas drons bijis "Shahed" tipa, kurš aprīkots ar sprāgstvielām. To pirmdien preses konferencē apliecināja Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Incidenta rajonā – Gaigalavas pagastā – savākti lietiskie pierādījumi un drona sprāgstvielas deaktivizētas.

Kalniņš uzsvēra, ka drons novērots jau no pirmā brīža, kad tas ielidojis Latvijas teritorijā. NBS komandieris norādīja, ka šobrīd vēl nav skaidrs, kādēļ Krievijas drons nosēdās mežā, bet tas tiks atklāts izmeklēšanas laikā.

Kalniņš arī uzsvēra, ka tas netika iznīcināts, jo, lai pieņemtu lēmumu par objekta iznīcināšanu, nepieciešams pārliecināties, ka tas nav civilais objekts.

Tāpat nepieciešams noskaidrot, vai tas atbilst iznīcināšanai.

Savukārt Ārlietu ministrijā (ĀM) vēsta, ka pirmdien, 9. septembrī, uz ministriju izsaukts Krievijas Federācijas vēstniecības pagaidu pilnvarotais lietvedis, lai izteiktu viņam kategorisku Latvijas protestu saistībā Gaigalavas pagastā atrasto Krievijas militārās nozīmes "Shahed" tipa bezpilota lidaparātu, kas ielidoja Latvijas gaisa telpā no Baltkrievijas.

"lsm.lv" ziņo, ka pirms tikšanās ar ĀM pārstāvjiem Krievijas pagaidu pilnvarotais lietvedis Dmitrijs Kasatkins Latvijas Televīzijai (LTV) norādīja: "Nē. Nav apstiprinātas informācijas par to, kā drons tas bija. Nav ne jausmas."

Tikšanās ar ĀM pārstāvjiem bija īsa, tās laikā Kasatkins ĀM norādījis to pašu, raksta "lsm.lv".

Pēcāk Krievijas pagaidu pilnvarotais lietvedis norādījis: "[Drons nebija] Ne krievu, ne Krievijas. Mēs apspriedām šo jautājumu. Rezultāts – mums jāizanalizē viss Latvijas puses pateiktais, jāizpēta viss, kas mums tika pateikts."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!