Foto: LETA

Redzēt neredzējām, bet dzirdējām, kad uzsprāga, šādi, runājot par Krievijas militārā drona "Shahed" iespējamo neitralizāciju, Latvijas Radio izteikušies Gaigalavas pagasta iedzīvotāji, vēsta "lsm.lv".

Vieta Gaigalavas pagastā – Foļvarkas ciems –, kur sestdien, 7. septembrī, nokrita drons, ir salīdzinoši mazapdzīvota.

Visapkārt ir tīrumi, un, pēc iedzīvotāju stāstītā, uz viena no tiem arī sestdienas rītā nokritis nelielais bezpilota lidaparāts.

Lidojošā drona skaņa bijusi līdzīga motociklam, bet tad pēkšņi pazudusi, vēsta medijs.

Pēc tam vietējie izsaukuši policiju, un vēlāk atbraukuši arī Nacionālie bruņotie spēki (NBS). Iedzīvotāji Latvijas Radio stāstījuši, ka vietējie arī palīdzējuši NBS atrast konkrētu drona nokrišanas vietu. Pēc tam, kad drons atrasts, cilvēki vairs klāt nav laisti, vēsta "lsm.lv".

Tad arī noskaidrots, ka bezpilota lidaparātam klāt ir sprāgstvielas, tāpēc sestdien ap pulksten 22 drons turpat netālu krūmos izraktā bedrē ar sprādzienu deaktivizēts.

Vietējie iedzīvotāji medijam stāstījuši, ka sprādziens bijis tik stiprs, ka mājām pat nodrebējuši logi.

Atsaucoties uz drona nokrišanas vietai tuvumā esošo māju iedzīvotājiem, telekanāls "TV3" pirmdien vēstīja, ka sestdienas vakarā likumsargi vietējos brīdinājuši par to, ka gaidāms sprādziens.

Ap pulksten 22 notikusi eksplozija ar gaismas uzplaiksnījumu, kuru kāds iedzīvotājs arī esot iemūžinājis videomateriālā, vēsta "TV3".

"lsm.lv" ziņo, ka ciems, kur drons nokrita, atrodas aptuveni 30 kilometrus no Rēzeknes, vairāku desmitu kilometru attālumā no Baltkrievijas, no kuras lidaparāts Latvijā ielidojis.

"Redzēt neredzējām, tikai dzirdējām, kad uzsprāga. Spridzināja sestdien ap 22 vakarā. Viņš jau nokrita sestdienas rītā. Izklausījies tā, it kā kāds ar motociklu brauktu, un tad pēkšņi skaņa pazudusi. Tie, kas tur tuvāk dzīvo, bija piezvanījuši policijai, ka varbūt kāds ar motociklu nosities. Policija laikam tad arī bija sapratusi, kas par lietu, sāka meklēt un atrada," Latvijas Radio stāstījis kāds vietējais iedzīvotājs.

"Patiesībā es redzēt neko neredzēju, tikai dzirdēju skaņu. Skaņa bija tāda kā sirēna, vienā mirklī pazuda. Jaunākais dēls bija mājās, izgāja paskatīties ārā, neko neredzēja, bet tas viss notika tur, kādu puskilometru tālāk uz pļavas. Kamēr te bija policija, pēc tam kareivji parādījās, neļāva iet tur uz to pusi. Pēc tam brīdināja, ka naktī būs tas sprādziens. Labi, ka vēl uz pļavas. Ja man uz mājas vai ganībās uz gotiņām nokristu? Kā viņš te varēja atlidot? Kur robeža un kur mēs?", medijam izteikusies kāda vietējā iedzīvotāja.

"lsm.lv" ziņo, ka Šaurītēs, kas ir lauku ciems Gaigalavas pagastā, ko ietver lauki, pļavas, grants ceļš, kādā viensētas pagalmā sastaptais iemītnieks Viktors stāstījis, ka dzirdējis dronu, kad "gājis uz Gaigalavu". "Jau pie Gaigalavas biju un dzirdēju, domāju – kāds ar motociklu brauc. Bailīgi. Kā uzgāzē un tad būkšķis un viss, klusums. Domāju – kas te noticis?"," viņš izteicies.

Vēlāk Viktors atgriezies mājās, bet uz notikuma vietu vairs nav ticis, jo "visu laiku stāvēja ar automātiem puiši. Nelaida garām nevienu mašīnu, neko tajā momentā. Labi, ka nokrita kaut kur tīrumā, nevis kaut kur pagalmā vai uz mājas".

Jau ziņots, ka sestdien, 7. septembrī, Latvijā ielidojušais Krievijas drons bijis "Shahed" tipa, kurš aprīkots ar sprāgstvielām. To pirmdien preses konferencē apliecināja Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Incidenta rajonā – Gaigalavas pagastā – savākti lietiskie pierādījumi un drona sprāgstvielas deaktivizētas.

Kalniņš uzsvēra, ka drons novērots jau no pirmā brīža, kad tas ielidojis Latvijas teritorijā. NBS komandieris norādīja, ka šobrīd vēl nav skaidrs, kādēļ Krievijas drons nosēdās mežā, bet tas tiks atklāts izmeklēšanas laikā.

Kalniņš arī uzsvēra, ka tas netika iznīcināts, jo, lai pieņemtu lēmumu par objekta iznīcināšanu, nepieciešams pārliecināties, ka tas nav civilais objekts.

Tāpat nepieciešams noskaidrot, vai tas atbilst iznīcināšanai.

Savukārt Ārlietu ministrijā (ĀM) vēsta, ka pirmdien, 9. septembrī, uz ministriju izsaukts Krievijas Federācijas vēstniecības pagaidu pilnvarotais lietvedis, lai izteiktu viņam kategorisku Latvijas protestu saistībā Gaigalavas pagastā atrasto Krievijas militārās nozīmes "Shahed" tipa bezpilota lidaparātu, kas ielidoja Latvijas gaisa telpā no Baltkrievijas.

"lsm.lv" ziņo, ka pirms tikšanās ar ĀM pārstāvjiem Krievijas pagaidu pilnvarotais lietvedis Dmitrijs Kasatkins Latvijas Televīzijai (LTV) norādīja: "Nē. Nav apstiprinātas informācijas par to, kā drons tas bija. Nav ne jausmas."

Tikšanās ar ĀM pārstāvjiem bija īsa, tās laikā Kasatkins ĀM norādījis to pašu, raksta "lsm.lv".

Pēcāk Krievijas pagaidu pilnvarotais lietvedis norādījis: "[Drons nebija] Ne krievu, ne Krievijas. Mēs apspriedām šo jautājumu. Rezultāts – mums jāizanalizē viss Latvijas puses pateiktais, jāizpēta viss, kas mums tika pateikts."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!