Foto: LETA

Izlikties, ka nekas nav noticis, tas ir pilnīgi neadekvāti, tā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Šodienas jautājums" atbildīgo amatpersonu komunikāciju pirmdien sasauktajā preses konferencē par sestdien Latgalē nokritušo Krievijas "Shahed" dronu vērtēja politologs un Latvijas Universitātes profesors Jānis Ikstens.

"Es domāju, ka tā tāda tiešām jocīga pieeja, īpaši ņemot vērā, ka Krievija šobrīd ir aktīvā karastāvoklī ar Ukrainu," viņš teica. "Es varu tikai minēt, protams, kā Nacionālo Bruņoto spēku (NBS) vadība un Aizsardzības ministrija (AM) noteikusi šī drona nodomus, miermīlīgi, ne naidīgi, tas, protams, ir tā kariķējoši," teica Ikstens.

Savukārt Rīgas Stradiņa Universitātes (RSU) docētāja politoloģe Lelde Metla-Rozentāle atzina, ka viņa nav sajutusies droši pēc šīs aizsardzības resora preses konferences, kurā tika stāstīts par sestdien Latgalē notikušo incidentu.

"Un kā es varu zināt, ka nākamnreiz viņš [drons] tomēr neizrādīsies naidīgs nevis draudzīgs," retoriski vaicāja Metla-Rozentāle, sakot, ka viņai bijusi sajūta, ka "veiksme mūs paglāba", jo lidaparāta nokrišanas brīdī tur bijusi pļava nevis māja vai pilsēta.

"Jo viņi teica, jā, mēs uz viņu skatījāmies. Un tālāk? Ja pēkšņi tu redzētu, ka tur kautkas mainās... Neradās sajūta, ka mēs bijām nomērķējuši, mums ir skaidrs plāns, ja pēkšni kāda transformācija, mēs momentā izmantojam ieročus, ar ko viņu [dronu] var neitralizēt," viņa teica, piebilstot, ka "no šīs preses konferences tāds ieapaids neradās".

Metlai-Rozentālei drīzāk radies iespaids, ka, kā militārpersonas teikušas, ka "mēs šobrīd vēl... mums vēl nav tādas iespējas, mēs gatavojāmies, mēs esam procesā", tāpēc neesot saprotams, ko tas nozīmē. "Tad pagaidām jārēķinās, ka tie droni var ielidot, ja mēs esam procesā? Ko tas nozīmē, mēs esam procesā? Tas bija satraucoši," viņa sacīja.

Savukārt Ikstens, velkot paralēles ar sestdien Latgalē notiekošajām mācībām "Namejs 2024", sacīja, ka īpaši satraucoši tas būtu, ja "mēs neko nevarējām militāro mācību laikā".

Viņa skatījumā, tas, kas piešķirot papildu pikantēriju stāstam, esot tas, ka NBS vēro dronu, kas lido uz Audriņu lokatoru un nokrīt ne pārāk tālu no tā. "Nu es nezinu, ko viņi īsti tur gaidīja," viņš teica.

Metla-Rozentāle teica, ka preses konferencē bijis redzams, ka ministrs centies armijas militārpersonu izteikumus koriģēt, piemēram, ka tad, kad "tas stāsts aizgāja līdz tam, ka tas drons ir draudzīgs", viņš uzsvēris, ka jautājums ir par to, ka drons šķērsojis Latvijas robežu, nevis tā mērķiem.

Viņas skatījumā, ministram kā aizsardzības nozares vadītājam tomēr būtu jābūt asākam.

"Vēstījums bija nojaušamas, ka viņš domā citādāk, un viedokļi atšķiras," bet ministram būtu tomēr jāuzņemas iniciatīva un jāpasaka tas skaidri, teica politoloģe.

Ikstens papildināja, ka preses konferencē "nolasījies" arī tas, ka aizsardzības nozares politiskā vadība un militārā vadība "īsti nesarunājas savā starpā, un tas ir pavisam slikti".

Jau ziņots, ka sestdien, 7. septembrī, Latvijā ielidojušais Krievijas drons bijis "Shahed" tipa, kurš aprīkots ar sprāgstvielām. To pirmdien preses konferencē apliecināja Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Incidenta rajonā – Gaigalavas pagastā – savākti lietiskie pierādījumi un drona sprāgstvielas deaktivizētas.

Kalniņš uzsvēra, ka drons novērots jau no pirmā brīža, kad tas ielidojis Latvijas teritorijā. NBS komandieris norādīja, ka šobrīd vēl nav skaidrs, kādēļ Krievijas drons nosēdās mežā, bet tas tiks atklāts izmeklēšanas laikā.

Kalniņš arī uzsvēra, ka tas netika iznīcināts, jo, lai pieņemtu lēmumu par objekta iznīcināšanu, nepieciešams pārliecināties, ka tas nav civilais objekts.

Tāpat nepieciešams noskaidrot, vai tas atbilst iznīcināšanai.

Savukārt Ārlietu ministrijā (ĀM) vēsta, ka pirmdien, 9. septembrī, uz ministriju izsaukts Krievijas Federācijas vēstniecības pagaidu pilnvarotais lietvedis, lai izteiktu viņam kategorisku Latvijas protestu saistībā Gaigalavas pagastā atrasto Krievijas militārās nozīmes "Shahed" tipa bezpilota lidaparātu, kas ielidoja Latvijas gaisa telpā no Baltkrievijas.

"lsm.lv" ziņo, ka pirms tikšanās ar ĀM pārstāvjiem Krievijas pagaidu pilnvarotais lietvedis Dmitrijs Kasatkins Latvijas Televīzijai (LTV) norādīja: "Nē. Nav apstiprinātas informācijas par to, kā drons tas bija. Nav ne jausmas."

Tikšanās ar ĀM pārstāvjiem bija īsa, tās laikā Kasatkins ĀM norādījis to pašu, raksta "lsm.lv".

Pēcāk Krievijas pagaidu pilnvarotais lietvedis norādījis: "[Drons nebija] Ne krievu, ne Krievijas. Mēs apspriedām šo jautājumu. Rezultāts – mums jāizanalizē viss Latvijas puses pateiktais, jāizpēta viss, kas mums tika pateikts."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!