Foto: Māris Morkāns

Kā Latvijā jūtas Ukrainas pilsoņi, kuri ir ieguvuši pagaidu aizsardzības statusu? Kāda ir sabiedrības attieksme pret viņiem? Kādas ir lielākās problēmas? Vai viņi sastopas ar diskrimināciju? Vai viņiem izdodas integrēties? Kāpēc ukraiņiem ir tik grūti atrast darbu savā profesijā? Cik bērnu nekur nemācās? Sabiedriskās politikas centrs "Providus" ir publicējis plašu pētījumu par Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri Latvijā ieradās pēc 2022. gada 24. februāra.

Neviens precīzi nezina, cik daudz no tiem ukraiņiem, kas šeit ieradās pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma sākuma, šobrīd vēl dzīvo Latvijā. Daļa bēgļu jau pārcēlusies uz rietumvalstīm, daļa atgriezusies dzimtenē, bet pēc tam cilvēki atkal Ukrainu pametuši.

Paši ukraiņi aptaujā norādīja uz nenoteiktību par savu statusu Latvijā – viņi nezināja, cik ilgi varēs palikt un uz kādu palīdzību var paļauties. Daudzi baidās, ka, beidzoties pagaidu aizsardzības statusam 2026. gada martā, viņiem būs jāatgriežas Ukrainā, pat ja karš nebūs beidzies.

Diskriminācija mājokļu tirgū

Aptuveni 40% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka ukraiņi ir labi integrējušies Latvijas sabiedrībā, 36% norādīja, ka "vāji".

Ukraiņi visbiežāk saskaras ar negatīvu attieksmi no Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju puses.

Ar diskrimināciju nav sastapušies 27%.

Viena no sarežģītākajām jomām ir mājokļa īre. Daudzi ukraiņi saskaras ar mājokļu izīrētāju neieinteresētību – bieži tas tiek skaidrots ar bažām par maksātspēju un pēkšņu aizbraukšanu. Ir bijuši gadījumi, kad izīrētāji īres līguma parakstīšanas brīdī pārskaitīja mājās esošās dakšiņas un karotes. Daudziem īres maksa ir pārāk augsta salīdzinājumā ar viņu nelielajiem ienākumiem, tādēļ nākas izvēlēties zemākas kvalitātes un mazākas platības mājokli. Turklāt saimnieki bieži atsakās slēgt oficiālu īres līgumu, kas liedz iespēju saņemt mājokļa maksājumu pabalstu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!