Foto: Patriks Pauls Briķis, DELFI

Divi no pagājušajā nedēļā stacionētajiem ar difteriju sasirgušajiem bērniem ir stabilā stāvoklī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Infekciju nodaļā, savukārt viens – kritiskā stāvoklī intensīvajā terapijā. "Mēs cenšamies darīt visu, ko mēs varam, bet ne viss 21. gadsimtā ir iespējams," sarunā ar "Delfi" atzīst BKUS Ģimenes vakcinācijas centra un Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska.

Galvenais, ko cilvēki var darīt, lai pasargātu sevi un savus bērnus – vakcinēties. Zavadska uzskata, ka bērnu vakcinācijas aptvere kopumā Latvijā ir laba, tomēr pieaugušajiem būtu vairāk jāpiedomā pie revakcinācijas grafika ievērošanas. Bērniem līdz 14 gadu vecumam ir noteikts vakcinācijas grafiks, kas jāievēro, savukārt pieaugušajiem balstvakcīna jāatjauno ik pēc 10 gadiem.

Pirmdien Latviju pāršalca ziņa, ka ir atgriezusies bīstamā infekcijas slimība – difterija. Tā ir vakcīnregulējama infekcija, kur cilvēki sevi pasargāt no smagas slimības gaitas un nāves var pavisam vienkārši – vakcinējoties. Kādi ir Latvijas rādītāji šajā jautājumā, skaidro "Delfi".

Bērniem aptvere laba, pieaugušajiem – jāpacenšas labāk

Kā Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) noskaidroja "Delfi", pēdējo piecu gadu laikā vakcinācijai pret difteriju, garo klepu, stingumkrampjiem ir novērojama tendence nedaudz samazināties, tomēr rādītāji bērniem kopumā ir labi. Zavadska norāda, ka rādītājiem nevajadzētu atšķirties, jo jau kādu laiku tiek izmantota viena kombinētā vakcīna – pret difteriju, stinguma krampjiem, garo klepu, poliomielītu, hemofilo nūjiņu, B hepatītu.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!