Foto: Shutterstock

Aktīvā sezonālās vakcinācijas fāze ir oktobrī, tomēr cilvēki ar hroniskām saslimšanām un citi riska grupu pacienti var vakcinēties pret gripu un Covid-19 visu gadu, portāls "Delfi" noskaidroja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Kā sacīja SPKC pārstāve Ilze Ūdre, ja šobrīd tiek izskatīta vakcinācijas nepieciešamība, tad jārunā individuāli ar ģimenes ārstu vai ārstējošo ārstu.

"Tuvojoties rudens, ziemas sezonai oktobrī būs sezonālā vakcinācija, tas būtu tas aicinājums vakcinēties," norāda Ūdre. Tāpat viņa saka, ka jaunajam Covid-19 paveidam vakcīnas ir pieejamas arī šobrīd.

Šogad pieaugusi saslimstība ar garo klepu

Runājot par aktuālākajām saslimšanām šobrīd, Ūdre norāda, ka visas netiek uzskaitītas un reģistrētas. No reģistrējamajām infekcijas slimībām šobrīd aktuāls ir garais klepus. "Tam ir šobrīd pieaugums, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Tur redzams pacēlums, kas ir ik pa trim, pieciem gadiem," viņa analizē. Pēdējā aktualitāte ir difterija, bet tas ir lokāls uzliesmojums.

"Augšējās elpceļu saslimšanas jau netiek reģistrētas, nevaram pateikt. Kad sāksies monitorings, tad redzēsim vairāk, ko ziņos ģimenes ārstu prakses, ārstniecības iestādes, izglītības iestādes, kur skatās arī pēc apmeklējuma," skaidro Ūdre.

Viņa norāda, ka daudzi ar augšējām elpceļu saslimšanām slimo mājās, jo daudzkārt nav vajadzīga ģimenes ārsta iesaiste.

Saslimstība ar Covid-19 saglabājas diezgan augsta

SPKC epidemioloģiskās uzraudzības dati liecina, ka pozitīvo Covid-19 gadījumu īpatsvars saglabājies augstā līmenī: 2024. gada 36. nedēļā (no 2. līdz 8. septembrim) – 17,7% (35. nedēļā – 17,0%, 34. nedēļā – 20,8% un 33. nedēļā – 20,6%).

Stacionāros esošo pacientu skaits ar pamata diagnozi Covid-19 saglabājās līdzīgs kā iepriekšējā nedēļā, sasniedzot 128 pacientus – lielākoties vecuma grupā virs 70 gadiem. Nedēļu iepriekš tie bija 132 pacienti, vēl iepriekš – 105.

Pirmajā septembra nedēļā tika ziņots par četriem Covid-19 pacientu nāves gadījumiem, nedēļu iepriekš – arī par četriem. Savukārt divās augusta nedēļās – par septiņiem un pieciem. Līdzīgi epidemioloģiskās uzraudzības rādītāji tika novēroti 2024. gada janvārī, ziņo SPKC.

Foto: Publicitātes foto

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!