Foto: Shutterstock

Fiziskās aktivitātes kā receptes no ģimenes ārsta, attaisnotie izdevumi par sporta nodarbībām, ierobežota alkohola reklamēšana un saīsināts tirgošanas laiks, bērnu atbrīvošanas no sporta stundām izskaušana – par šiem un citiem "burkāniem un pātagām", proti, motivācijas rīkiem un ierobežojumiem neveselīga dzīvesveida veicināšanai piektdien, 13. septembrī, diskutēja valsts iestāžu pārstāvji un nozares eksperti.

Veselības ministrija (VM) ir izstrādājusi rīcības plānu liekā svara un aptaukošanās izplatības pieauguma mazināšanai 2025.-2029. gadam – tas šobrīd ir izsludināts sabiedrības līdzdalībai, un ir iespēja sniegt viedokli, diskusijas ievadā prezentēja VM parlamentārais sekretārs Artjoms Uršuļskis.

Viņš diskusijas dalībniekus iepazīstināja ar datiem, ka no Eiropas Savienības vidējā mūža ilguma Latvija atpaliek par pieciem gadiem. Savukārt veselīgi nodzīvotie mūža gadi Latvijā ir 54, bet Eiropā vidēji – 62,6. Tāpat Latvijai ir slikti rādītāji iedzīvotāju ar lieko svaru un aptaukošanās ziņā – tādi pieaugušie ir ap 60%.

Jāmaina domāšana

Uz jautājumu, kāds būtu pirmais solis, ko vajadzētu darīt situācijas uzlabošanā, Uršuļskis atbild, ka nav pirmā, otrā, trešā soļa, bet jāizveido komplekss risinājums, balstoties tajā, kas mums traucē – neveselīgs dzīvesveids, alkohola un tabakas patēriņš, kas ir viens no lielākajiem Eiropā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!