Foto: Latvijas Ugunsdzēsības muzejs

Čiekurkalnā 2003. gada 18. septembra naktī divstāvu mājā izcēlās ugunsgrēks, kurā gāja bojā 11 cilvēki: astoņi iemītnieki gāja bojā uzreiz, bet vēl trīs vēlāk mira no gūtajām traumām, plašiem apdegumiem un saindēšanās ar oglekļa monoksīdu. Ugunsgrēks Viskaļu ielā 16a ir viens no traģiskākajiem Rīgas un Latvijas vēsturē.

Trauksmainā nakts

Sētniece Silvija Gorbača, kas dzīvoja šajā mājā, pirms gulētiešanas izgāja ārā uzsmēķēt un sajuta dūmu smaku. Kad sieviete atvēra durvis uz gaiteni, tas jau bija dūmu pilns. Silvijas brāļadēls Rolands Eimanis izlēca pa logu un skrēja izsaukt ugunsdzēsējus, un vēl pirms glābēju ierašanās viņam izdevās no ugunsnelaimes izglābt pensionāri Veru B. un viņas mazdēlu Alekseju, kas dzīvoja pirmajā stāvā.

Pirmās glābēju brigādes notikuma vietā ieradās pēc 8 minūtēm un nekavējoties sāka dzēst ugunsgrēku, kā arī glābt iemītniekus. Liesmas strauji izplatījās pa ēku un drīz vien sasniedza gāzes balonus. Bija dzirdami sprādzieni – stikla lauskas un šīfera šķembas lidoja uz visām pusēm.

Ugunsgrēka dzēšanas laikā glābēji saskārās ar citām grūtībām: daži mājas iedzīvotāji bija stiprā alkoholiskā reibumā, jo iepriekšējā dienā bija saņēmuši pensijas. Daži iereibušie iedzīvotāji mēģināja strīdēties pretī policistiem, kuri norobežoja māju un neļāva tajā atgriezties.

Lai izvestu cilvēkus no ugunsgrēka, glābējiem nācās viņus evakuēt pa logiem, jo liesmas jau bija pārņēmušas gaiteni, kas bija vienīgā izeja no degošās mājas. Vecāka gadagājuma cilvēkus un mājdzīvniekus ugunsdzēsēji no pirmā stāva iznesa uz rokām.

Līdz pulksten pussešiem glābējiem izdevās apturēt ugunsgrēka izplatīšanos. Tobrīd tika ziņots, ka ugunsgrēkā gājuši bojā septiņi cilvēki un vēl 22 iedzīvotāji palikuši bez jumta virs galvas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!