Foto: Shutterstock

Valsts policija (VP) ierosinājusi resorisko pārbaudi par situāciju Madonas pusē, kur kāds seniors nokļuvis bezpalīdzības stāvoklī, lai gan viņu apraudzīt nākusi sociālā darbiniece, savukārt seniors īpašumu uzdāvinājis darbinieces vīram. Notikušo vērtēs arī Latvijas Sociālo darbinieku ētikas komisija, savukārt seniors nu atkopjas slimnīcā, trešdien ziņo portāls "LSM".

Senioram Jānim ir 92 gadi un līdz šim viņu apciemojusi un aprūpējusi sieviete vārdā Ņina. Viņa nesen gāja bojā ugunsnelaimē. Talkā nākušas kaimiņienes, kas devušās apraudzīt Jāni, un atklājušas nepatīkamo situāciju – sievietes kaimiņu sastapušas bezpalīdzīgā stāvoklī un antisanitāros apstākļos, tāpēc izsaukušas Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu. Jānim mājās nekā no pārtikas nav bijis, vien bundžiņa ar cukuru un "Pepsi" pudele, kuru viņš nevarējis pacelt un padzerties, raidījumam stāsta kaimiņienes.

Kaimiņienes atradušas arī dokumentu, kas apliecina, ka seniors savu zemi, dzīvojamo māju un saimniecības ēku par 3000 eiro pārdevis Madonas novada Sociālā dienesta darbinieces vīram. Viņš bez Jāņa rakstiskas ziņas rīkoties ar īpašumu nedrīkst. Jānis esot piedāvājis māju viņiem vienkārši uzdāvināt, un sociālā darbiniece raidījumam atzīst, ka "varbūt tas nebija pareizs lēmums, ka izdomājām izmantot šo iespēju".

Sociālā dienesta darbiniece Rita Kromāne, kuru kaimiņienes vaino nolaidībā un īpašuma izkrāpšanā, raidījumam skaidro, ka Jāni pazīst kopš bērnības, bet pati par sociālo darbinieci strādā citā pagastā. Viņa uzsver, ka neviens cits, izņemot Ņinu un viņu ar vīru, senioru pusotru gadu nav apciemojis. Kromāne nesusi arī ēdienu, taču ēst nav spiedusi. Par Jāņa savdabīgo ēdiena izvēli Kromāne saka, ka normāli tas nav, bet tāda esot bijusi Jāņa izvēle. Tomēr viņa darbā nav stāstījusi nevienam par redzēto Jāņa dzīvesvietā, vien raidījumam uzsver, ka Jānis atteicies saņemt sociālo palīdzību.

Par notikušo Valsts policija uzsākusi resorisko pārbaudi, savukārt sociālās darbinieces rīcību vērtēs Latvijas Sociālo darbinieku ētikas komisija. Kromāne panēmusi darbnespējas lapu, savukārt Jāni pēc nokļūšanas slimnīcā uzmeklējuši tuvinieki.

Madonas novada Sociālā dienesta vadītāja Ilze Fārneste raidījumam atklāj, ka zinājusi, ka Kromāne aprūpē kaimiņos dzīvojošo senioru, tur rūpi arī par viņa īpašumu, un jau iepriekš Kromānei paudusi, ka "nebūs labi".

Fārneste uzsver, ka Jānis nekad nav bijis sociālā dienesta uzraudzībā, jo neviens par viņa dzīves apstākļiem nav ziņojis – sociālajam dienestam vientuļie seniori jāapmeklē tikai pēc ziņojuma saņemšanas, vēsta raidījums.

Labklājības ministrijā raidījumam skaidro, ka sociālo darbinieki nedrīkst ļaunprātīgi izmantot profesijas pilnvaras, varas pozīcijas un uzticību atticībā pret cilvēkiem, ar kuriem sadarbojas vai ir tiešajā kontaktā. Sava amata pilnvaras nedrīkstētu arī izmantot materiālu labumu gūšanai – tas nenozīmē, ka nedrīkst slēgt līgumus, bet visam jābūt korekti atrunātam.

Savukārt labdarības organizācijas "Palīdzēsim viens otram" vadītājs Edijs Pipars raidījumam norāda, ka organizācijas juriste par notikušo ir ziņojusi policijai, lai aizstāvētu seniora intereses. Pipars pauž, ka turpinās cīņu arī valstiskā līmenī, lai sociālais dienests nevarētu pieņemt dāvinājumus vai nopirkt īpašumu par draudzīgu cenu, lai īpašumi netiktu pārrakstīti uz radinieku vārdiem un netiktu apieta sistēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!