Foto: Shutterstock

Koalīcija radusi iespēju strādājošo vecāku pabalstu palielināt līdz 75% (šobrīd 50%) no piešķirtā vecāku pabalsta apmēra, portāls "Delfi" uzzināja Finanšu ministrijā (FM).

Jau ziņots, ka otrdienas vakarā publiski kļuva zināms, ka, par spīti tam, ka sākotnēji bija plānots strādājošo vecāku pabalstu palielināt līdz 75%, tie 2025. gadā varētu būt 60%. Par to pavēstīja labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) LTV raidījumā 1:1. Arī trešdien FM sākotnēji izsūtītajā preses relīzē par plānotajām nodokļu izmaiņām 2025. gadā bija norādīts, ka nākamgad strādājošie vecāki tomēr varētu saņemt 60% no piešķirtā vecāku pabalsta.

Tomēr trešdienas otrajā pusē politiķi raduši iespēju, ka nākamgad šis apmērs varētu sasniegt 75%.

Vēl tiks precizēta šī lēmuma fiskālā ietekme. Iepriekš bija norādīts, ja pabalstu saglabātu 60% apmērā, tad tas budžetam izmaksātu 3,1 miljonu eiro.

Vēstīts, ka nākamā gada valsts budžetā nav "iezīmēta" papildu nauda ģimenes pabalstiem, tostarp bērna kopšanas pabalstam, kura apmērs nav mainīts kopš 2010. gada, liecina labklājības ministrateiktais LTV raidījumā 1:1.

Nākamā gada valsts budžeta plānā Labklājības ministrija (LM) bija iekļāvusi virkni priekšlikumu, tai skaitā, paredzot pārskatīt ģimeņu materiālo atbalstu. Taču šobrīd 2025. gada valsts budžetā papildu nauda ģimenes pabalstiem nav iezīmēta.

Jāatgādina, ka iepriekš LM rosināja no nākamā gada 1. aprīļa bērna kopšanas pabalstu (t.sk. piemaksu par dvīņiem vai trīņiem) līdz bērna pusotra gada vecumam palielināt no 171 eiro līdz 377 eiro. Šī pabalsta apmērs nav pārskatīts kopš 2009. gada. Tāpat ministrija plānoja no 1. februāra palielināt bērna piedzimšanas pabalsta apmēru līdz 724 eiro (šobrīd tas ir 421 eiro).

Vairāk par iepriekš plānoto, bet valdībā atbalstu neguvušajām izmaiņām var lasīt šeit.

Augulis izteica cerību, ka Saeima, lemjot par budžetu, vēl varētu veikt korekcijas 2025. gada budžetā attiecībā ģimenes pabalstiem. Ja tas netiks izdarīts, ministrija cer, ka ģimenes pabalstus varēs celt 2026. gadā.

Tāpat ziņots, ka FM sagatavojusi un iesniegusi izskatīšanai valdībā informatīvo ziņojumu par valsts budžeta ieņēmumu un nodokļu politikas pārskatīšanu 2025.- 2027. gadā, kas paredz palielināt neto ienākumus aptuveni 95% strādājošo, vienlaikus to kompensējot ar izmaiņām nodokļos, piemēram, ceļot akcīzi cigaretēm, degvielai un saldinātiem bezalkoholiskajiem dzērieniem.

Vairāk par to var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!