Foto: Shutterstock

Jāatgādina ārstiem par iespēju vērsties bāriņtiesā, ja vecāki atsakās vakcinēt savu bērnu pret infekcijas slimībām, kas ir iekļautas likumā kā obligātas, sarunā ar "Delfi" uzsver zvērināts medicīnas tiesību advokāts Ronalds Rožkalns.

Jautājums par vakcināciju atkal aktualizējies pēc tam, kad no difterijas pirmdien, 16. septembrī, Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā nomiris pret to nevakcinēts četrus gadus vecs puisēns. Jau ziņots, ka septembra sākumā stacionēti trīs vienas ģimenes bērni, kas saslimuši ar difteriju. Viņa māsas joprojām ārstējas.

Otrdien, 17. septembrī, reaģējot uz notikušo, veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV) ziņoja, ka tuvākajā laikā jāsasauc Imunizācijas valsts padomes sēde, lai ar ekspertiem pārrunātu aktuālo satraucošo situāciju un priekšlikumus vakcinācijas un imunizācijas politikas īstenošanas uzlabošanai.

"Tas ir nepieņemami, ka modernas medicīnas laikmetā mēs zaudējam bērnus no slimībām, no kurām medicīna jau radusi efektīvu aizsardzību. Profilaksei ir milzīga nozīme kopējā sabiedrības veselībā, mums ir jārod risinājumi, kā sargāt Latvijas nākotni – bērnus," aicinot ekspertus uz diskusiju, pauda veselības ministrs.

Ko nosaka likums

Medicīnas tiesību eksperts Rožkalns atgādina, ka likumā ir ierakstītas vairākas infekciju slimības, pret kurām vakcinācija ir obligāta. Tas ir spēkā jau kopš 2000. gada.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!