Foto: AFP/Scanpix/LETA

NATO jāspēj notriekt Krievijas dronus, kas ielido dalībvalstu teritorijā, aicinot stiprināt pretgaisa aizsardzību alianses austrumu flangā, intervijā "Bloomberg" teica Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Šobrīd NATO pietrūkst kopīga pieeja, kā rīkoties ar Krievijas droniem.

"NATO ir jāpielāgojas jaunajai realitātei – un mums ir jānotriec droni," ceturtdien intervijā "Bloomberg" sacīja prezidents Rinkēvičs. "Mums ir jāsargā alianses teritorija."

Ziņots, ka Rumānijas, Polijas un Latvijas aizsardzības ministri ir parakstījuši kopīgu vēstuli sabiedrotajiem, uzsverot nepieciešamību tūlītēji ieviest NATO pretgaisa aizsardzības rotācijas modeli, kā arī pastiprināt NATO atturēšanas aktivitātes, novērošanu, izlūkošanu un gaisa patrulēšanu alianses austrumu flangā.

Jāatgādina, ka 7.septembrī Latvijā, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas "Shahed" tipa drons. Latvijas Nacionālie bruņotie spēki situāciju monitorējuši, taču netika pieņemts lēmums nedz šo dronu notriekt, nedz pacelt gaisā Latvijā dežurējošos NATO iznīcinātājus, kas izpelnījies daļas sabiedrības kritiku. Kad drons nokrita, deaktivizēta tā kaujas galviņa, kas sākotnēji nebija eksplodējusi.

Krievijas agresija turpina radīt riskus un apdraudējumu NATO valstīm, tai skaitā Krievijas bezpilota lidaparātiem pārkāpjot NATO valstu gaisa telpu, uzsver Latvijas aizsardzības resors. Pēdējā mēneša laikā Krievijas bezpilota lidaparātu incidenti notikuši ne tikai Latvijā, bet arī Rumānijā un Polijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!