Foto: LETA

Nākamgad plānots ieviest jaunu valsts mēroga izlozi "Senatnes loterija", kurā iegūtos līdzekļus novirzīs kultūras pieminekļu atjaunošanai, portālu "Delfi" informēja Kultūras ministrijā (KM).

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Ministru kabinets šonedēļ 2025. gada prioritārajiem pasākumiem pārdalīja papildu 474,4 miljonus eiro. Papildu finansējums tika arī KM prioritātēm – kiberdrošības stiprināšanai kultūras sektorā, nodrošinot datortehnikas atjaunošanu un licenču izmaksu segšanu, kā arī kultūras mantojuma vērtību atjaunošanai piesaistīt finansējumu, izveidojot jaunu sabiedriskā labuma mērķa loteriju – "Senatnes loterija."

Kiberdrošības stiprināšanai kultūras sektorā, nodrošinot datortehnikas atjaunošanu un licenču izmaksu segšanu, tiks piešķirti papildu 1 295 602 eiro. Šo finansējumu KM saņems no Viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrijas pēc attiecīgā normatīvā regulējuma izstrādes Eiropas Savienības finansējuma piesaistei.

Tāpt 2025. gadā finansējums kultūras nozaru projektu īstenošanai Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) programmās pieaugs par 1,6 miljoniem eiro, palielinoties ieņēmumiem no akcīzes nodokļa par alkoholiskajiem dzērieniem, tabakas izstrādājumiem, izložu nodokļa un azartspēļu nodokļa.

Savukārt jaunajā valsts mēroga izlozē "Senatnes loterija" ar sabiedriskā labuma mērķi Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanai iegūtos līdzekļus plānots novirzīt nacionāli un starptautiski nozīmīgu, simbolisku un unikālu kultūras pieminekļu atjaunošanai, tādējādi sekmējot Latvijas kultūras mantojuma saglabāšanu.

Plānots, ka loterijas ieņēmumi 2025. gadā varētu sasniegt 2 310 000 eiro, 2026. gadā – 2 370 000 eiro, 2027. gadā 2 653 000 eiro, savukārt 2028. gadā – 2 304 000 eiro.

KM informēja, ka izlozē ar sabiedriskā labuma mērķi finansējuma piešķiršanā paredzēts ievērot šādus galvenos principus - finansējumu varēs saņemt tikai tie projekti, kas saistīti ar nacionāli vai starptautiski nozīmīgu, simbolisku un unikālu kultūras pieminekļu saglabāšanu vai restaurāciju; projektam jādemonstrē, kā tas ilgtermiņā veicinās kultūras mantojuma saglabāšanu un kā tiks nodrošināta restaurēto objektu uzturēšana nākotnē; projektam jāveicina sabiedrības izpratne un iesaiste kultūras vērtību saglabāšanā.

"Tas var ietvert izglītojošas iniciatīvas vai sabiedriskus pasākumus; un finansējuma saņēmējam jāiesniedz detalizēta atjaunošanas programma, kurā ietverta informācija par darbu metodēm, lietotajiem materiāliem, apjomu, izmaksām un laika grafiku," piebilda KM.

Tāpat valdība apstiprināja KM priekšlikumu vēl uz trīs gadiem saglabāt līdzšinējo autoratlīdzības saņēmēju nodokļu nomaksas kārtību – nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējiem, vienlaikus nodokļu nomaksu 25% likmes apmērā par viņu darbu nomaksājot ienākuma izmaksātājam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!