Foto: LETA

Nacionālā apvienība (NA) sākusi vākt parakstus, lai nosūtītu divus Saeimas deputātus no partijas "Stabilitātei" frakcijas - Jefimiju Klementjevu un Viktoru Pučku - uz valsts valodas prasmes pārbaudi, jo neesot pārliecības par viņu latviešu valodas zināšanām tādā līmenī, lai varētu pildīt deputāta pienākumus.

NA Saeimas deputāts Artūrs Butāns apgalvoja, ka abi deputāti līdz šim izvairījušies no Valsts valodas centra (VVC) aicinājuma apliecināt savas valsts valodas zināšanas.

Piektdien NA bija savākusi 16 parakstus.

Saeimas Kārtības rullī ir noteikts - ja ne mazāk kā 20 deputāti apšauba, vai kāds deputāts prot valsts valodu tādā apjomā, kāds nepieciešams profesionālo pienākumu veikšanai, viņiem ir tiesības iesniegt lēmuma projektu par attiecīgā deputāta nosūtīšanu uz valsts valodas prasmes pārbaudi.

Lēmuma projektu par deputāta nosūtīšanu uz valsts valodas pārbaudi vērtē Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija. Gala lēmumu par nosūtīšanu uz pārbaudi pieņem Saeima.

Pārbaudi ne vēlāk kā piecu mēnešu laikā no lēmuma pieņemšanas deputāts veic Valsts izglītības satura centrā. Pārbaudi šajā termiņā drīkst veikt ne vairāk kā divas reizes. Ne mazāk kā desmit deputāti var iesniegt lēmuma projektu par valsts valodas pārbaudes termiņa pagarināšanu, teikts Kārtības rullī.

Saeimas Kārtības rullī norādīts, ka gadījumā, ja Saeima ir pieņēmusi lēmumu par attiecīgā deputāta nosūtīšanu uz valsts valodas prasmes pārbaudi un, veicot šo pārbaudi, ir konstatēts, ka deputāta valsts valodas zināšanas neatbilst normatīvajos aktos noteiktajam līmenim vai deputāts noteiktajā termiņā nav ieradies uz pārbaudi, Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija 15 dienu laikā iesniedz Saeimai lēmuma projektu par deputāta izslēgšanu no Saeimas sastāva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!