Foto: Shutterstock

Piektdien, 20. septembrī, māte, pretēji ārstu norādēm, no Bērnu slimnīcas izņēma divus savus bērnus, kuri slimo ar difteriju. Sestdienas rītā aizturēti abi šo bērnu vecāki, bet bērni nogādāti atpakaļ slimnīcā, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā (VP).

VP informēja, ka likumsargi bija saņēmuši iesniegumu no slimnīcas par to, ka 20. septembrī sieviete, pretēji ārstu norādēm, no stacionāra izņēma divus savus bērnus, kuri slimoja ar difteriju. Slimībai bijušas komplikācijas un abiem bērniem bijusi noteikta obligāta ārstēšanās slimnīcā.

Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 141. panta otrās daļas – par tādas personas apzinātu atstāšanu bez palīdzības, kura atrodas dzīvībai vai veselībai bīstamā stāvoklī un kurai nav iespējas saglabāt sevi mazgadības, vecuma, slimības vai savas nevarības dēļ, ja vainīgajam bijusi iespēja sniegt cietušajam palīdzību un bijis pienākums rūpēties par viņu vai arī vainīgais pats viņu nostādījis dzīvībai bīstamā stāvoklī.

Krimināllikums par šādu nodarījumu vainīgajai personai paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai arī īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai probācijas uzraudzību, vai sabiedrisko darbu, vai arī naudas sodu.

Šorīt, 21. septembrī, VP darbiniekiem izdevās noskaidrot bērnu atrašanās vietu.

Saistībā ar to, ka bāriņtiesā bija pieņemts lēmums par aizgādības tiesību pārtraukšanu abu bērnu vecākiem, par notikušo paziņots bāriņtiesai.

Bērni nogādāti slimnīcā, bet viņu vecāki – aizturēti, portāls "Delfi" uzzināja VP.

Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas Komunikācijas daļas vadītāja Dace Ševčenko portālam "Delfi" apstiprināja, ka šāds gadījums piektdien bijis – divi bērni bez nepieciešamo "papīru" nokārtošanas pametuši slimnīcu.

Tā kā difterija ir slimība, kam var būt smagas un pat dzīvību apdraudošas komplikācijas, slimnīca vērsusies bāriņtiesā, lūdzot tai kļūt par abu bērnu likumiskajiem aizbildņiem.

Bērni nogādāti atpakaļ slimnīcā – viņi šobrīd jūtas labi, papildināja Ševčenko.

Abiem bērniem tiek nodrošināta nepieciešamā medicīniskā aprūpe un komforts, kas vajadzīgs pēc tik smagas traumas, kāda ir brāļa vai māsas zaudējums.

Jau ziņots, ka pirmdien BKUS intensīvajā terapijā mira četrus gadus vecais puisēns no Vidzemes reģiona, kurš bija saslimis ar difteriju, ziņoja Latvijas Televīzija (LTV). Neviens no saslimušās ģimenes četriem bērniem nebija vakcinēts.

Sestdienas rītā ar informāciju par to, ka "notikumi attīstās vēja spārniem" "tās nelaimīgās ģimenes sakarā, kam tikko miris bērniņš", savā kanālā vietnē "Telegram" dalījās Āgenskalna klīnikas ārsts Edgars Mednis.

Viņš dalījās ar kāda jurista sagatavotu "situācijas aprakstu", kurā vēstīts, ka piektdienas pēcpusdienā "vecāki izmantoja savas Pacientu tiesību likumā noteiktās tiesības (6.pants. Piekrišana ārstniecībai vai atteikšanās no tās (4) Pacientam ir tiesības atteikties no ārstniecības pirms tās uzsākšanas, no ārstniecībā izmantojamās metodes, neatsakoties no ārstniecības kopumā, vai atteikties no ārstniecības tās laikā.) un pieņēma lēmumu atteikties no meitu turpmākas "ārstniecības" BKUS, par to paziņoja personālam un bērnus no stacionāra izņēma".

Šāds lēmums pamatots ar "vecāku pamatotām bažām, ka arī meitu veselībai un dzīvībai var tikt nodarīts kaitējums, kā tas notika ar brālīti", teikts ierakstā, kur arī pieminēts, ka "abas stacionārā esošās meitenītes visu nedēļu jutās un uzvedās kā pilnībā veseli bērni", līdz pēkšņi piektdienas rītā paziņots "par kādu steidzamu izmeklējumu veikšanu, jo esot analīzēs paaugstināti troponīna rādītāji".

Šī iemesla dēļ bērniem divas dienas "būšot jāguļ pieslēgtiem pie kādiem aparātiem. Kad māte ieradās stacionārā pēc bērniem, vecākā meita jau bija pieslēgta pie medicīniskās ierīces (precīzu nosaukumu māte nezina), no kuras māte bērnu atvienoja (noņēma plāksterus), bērnus saģērba un aizveda," teikts ierakstā "Telegram".

"Tā kā ģimenes dzīvesvietā māte veica totālu dezinfekciju – izvāca mēbeles, mantas un sadzīves priekšmetus, un nebija paspējusi vēl atvest jaunās mēbeles, tad, apzinoties iespēju par bāriņtiesas apciemojumu un dzīvesvietas neatbilstību bērniem, lūdza pagaidu patvērumu pie paziņas, kur bērniem pieejama droša un atbilstoša vide," notikušais izklāstīts ierakstā "Telegram".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!