Foto: DELFI

Latvijas Studentu apvienība (LSA) ir "gatava runāt skaļi" un pat doties protestēt, lai panāktu sociālajai stipendijai "Studētgods" iezīmēto līdzekļu saglabāšanu, pirmdien, 23. septembrī, LTV raidījumā "Rīta panorāma" sacīja LSA prezidents Alens Aleksandrs Čerņa.

Kā norādīja Čerņa, LSA ir tikusies gan ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), gan Finanšu ministriju (FM), tomēr pagaidām lēmums par vairāk nekā 2,6 miljonu eiro samazināšanu no stipendiju fondam "Studētgods" jau piešķirtā finansējuma nav mainīts.

Viņš sacīja, ka jautājums skatīts arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā, kur "vienbalsīgu atbalstu no politiķiem dzirdējām".

Savukārt intervijā Latvijas Radio Latvijas Universitātes (LU) rektors Gundars Bērziņš norādīja, ka valdības lēmums samazināt stipendijai "Studētgods" iezīmētos līdzekļus liecina, ka izglītība valstij nav prioritāte.

Viņa ieskatā, šāda pieeja neatbilst valsts ilgtermiņa attīstības stratēģijai. Bērziņš pauda, ka ir saprotams, ka šobrīd prioritāte ir drošība un aizsardzība. Tomēr, ja tā ir vienīgā prioritāte, tas liecina, ka valsts ir aizmirsusi par ilgtermiņa attīstību, kuras nodrošināšanai svarīga ir arī izglītība.

Čerņa uzsvēra, ka iezīmētais finansējums ir plānots turpmākajiem četriem gadiem un, ja to atņem šogad, atgriezties pie sarunām par tā piešķiršanu varētu būt apgrūtinoši.

Konkrētus protesta soļus viņš LTV nevarēja atklāt, jo "šodien galdā tiks likts piedāvājums". Pulksten 17 šodien notiks Latvijas Studentu apvienības ārkārtas domes sēde, kurā piedalīties aicināta arī izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV) un finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV).

Jau ziņots, ka IZM taupīšanas nolūkā par 2,62 miljoniem eiro samazinās stipendijai "Studētgods" iezīmētos līdzekļus, kas netiek izmantoti, jo faktiskais stipendijas saņēmēju skaits ir būtiski mazāks nekā sākotnēji prognozētais, informēja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvis.

FM skaidro, ka pašlaik sociālās stipendijas "Studētgods" apmērs ir 175 eiro mēnesī. Lai šo stipendiju nodrošinātu, IZM budžetā ticis ieplānots finansējums atbilstoši sākotnēji prognozētajam stipendijas saņēmēju skaitam. Faktiskais stipendijas saņēmēju skaits ir būtiski mazāks nekā prognozētais, tāpēc šajā apakšprogrammā IZM gadu no gada veidojas finansējuma ietaupījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!