Foto: Gribu palīdzēt bēgļiem

Vairāki Indijas mediji ("The Tribune", "Hindustan Times" u. c.) šī gada augustā vēstīja, ka Latvijā neskaidros apstākļos gada sākumā pazudis 18 gadus vecais Sagars. Viņš bijis grupā kopā ar astoņiem citiem Indijas pilsoņiem, kuru mērķis bijis Francija. Indieši sava mērķa sasniegšanai bija izvēlējušies tā dēvēto mūļu ceļu.

Visticamāk, Sagars gājis bojā sniegputenī un apglabāts kā nezināma persona kādā no daudzajām Latgales lauku kapsētām.

Indija – Krievija – Baltkrievija – Latvija

Sagara traģiskais stāsts ir viens no daudzajiem, par kuriem Latvijā parasti netiek runāts. Jaunais Indijas Pendžābas štata iedzīvotājs nebūt nav pirmais ārvalstnieks, kas pazudis vai gājis bojā, šķērsojot Baltkrievijas un Eiropas Savienības robežu. Pat ja pievēršamies tikai oficiālajai statistikai, sākot ar 2021. gada pavasari, nelegālie imigranti, mēģinot sasniegt Rietumeiropas valstis labākas dzīves meklējumos, regulāri pazūd un iet bojā pierobežā: noslīkst ūdenstilpēs, nosalst mežos vai kā citādi.

Terminu "mūļu ceļš" izmanto kontrabandisti Indijas Pendžābas štatā. Ar to apzīmē potenciāli bīstamu ceļojumu, ko migranti veic, lai sasniegtu citas valstis. Tas ietver arī nelegālu robežas šķērsošanu.

Kā Sagars nonāca Latvijā? Viņa tēvs Bobijs Čands (Bobby Chand) Indijas medijiem atklājis, ka 2023. gadā pēc kaimiņienes ieteikuma nolēmis nosūtīt savu vienīgo dēlu uz ārzemēm ar kaimiņienes brāļa Radžindera Kumara starpniecību. Radžinders, kurš bija kļuvis par sava veida "ceļojumu aģentu", 2023. gada oktobrī satikās ar viņiem apsolīja nosūtīt Sagaru uz Eiropu par 1,4 miljoniem rūpiju (aptuveni 15 000 eiro). Tēvs piekrita – samaksāja "aģentam" 7000 eiro avansā un deva dēlam līdzi vēl tūkstoš dolāru.

Tranzīts uz nekurieni

Sagars Indiju pameta 2024. gada 6. janvārī. Vispirms viņš devās uz Deli, bet no turienes jau citi "aģenti" viņu pārveda uz Krieviju, bet tālāk – Baltkrieviju.

Pēc Čanda teiktā, viņa dēls Baltkrievijā pavadījis gandrīz divus mēnešus. Visbeidzot 27. februārī Sagars piezvanījis tēvam un teicis, ka esot ceļā uz Vāciju un gatavojas šķērsot Baltkrievijas un Latvijas robežu astoņu cilvēku grupā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!