Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Pēc puisēna nāves Rīgas Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā, kā arī abu viņa ar difteriju slimo māsu izņemšanas no slimnīcas pagājušās nedēļas nogalē un tam sekojušās vecāku tiesību pārtraukšanas, kā arī bērnu nogādāšanas atpakaļ ārstniecības iestādē, bērnu tēvs Lauris pieļauju bērnu daļēju vakcināciju, pirmdien vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Pēc notikušā vecāki apsverot domu bērnus vakcinēt, pirms tam gan konsultējoties ar imunologu. "Es nesaku, ka mēs vakcinēsim visas vakcīnas, bet mēs skatīsimies katru atsevišķi, katru izvērtēsim, cik tas ir vajadzīgs, cik tas ir bīstami, no kā tā ražota. Es domāju, ka tā būs daļēja vakcinācija," LTV atzina tēvs.

Līdz difterijas vīrusam ģimene vadījusi samērā klusu un noslēgtu dzīvi Bērzaunes pagastā Vidzemē. Bijuši trūcīgi, bet sociālo dienestu redzeslokā viņi nav nonākuši. Īrējuši pajumti kādā vecā ēkā, strādājuši gadījuma darbus un bērnus līdz skolas vecumam audzinājuši mājās, vēsta LTV.

Lauris labprāt piekritis sarunai ar LTV un stāstījis, ka kopā ar sievu nolēmuši izņemt bērnus no Bērnu slimnīcas, jo zaudējuši uzticību ārstiem. "Mums dažos jautājumos radās aizdomas, ka varbūt mums nesaka pilnīgu patiesību, ka kaut ko mēģina slēpt... Un tāpēc tāds bija mūsu lēmums," LTV izteicies Lauris.

Pēc bērna nāves ģimene no ārstiem saņēmusi pārmetumus par mātes izteikumiem sociālajos tīklos. Ģimene gribējusi citus ārstus, taču Laurim esot tikusi liegta iespēja uzrakstīt iesniegumu, ka viņš vēlas dzirdēt cita ārsta viedokli. "Man, piemēram, tas tika liegts. Man viņu nenesa, kategoriski nenesa, kategoriski nedeva parakstīt, mēģināja iesmērēt citu," viņš teica. Līdz ar to nolemts, ka bērniem drošāk būšot pamest slimnīcu, turklāt abi mazie piektdien jau esot jutušies pavisam labi.

Ģimenē pret vakcīnām bijusi noraidoša attieksme gan tādēļ, ka neesot saņēmuši pārliecinošu informāciju par vakcīnu sastāvu, gan arī reliģisku iemeslu dēļ – ģimene praktizē mesiānisko jūdaismu. "Arī reliģiski apsvērumi, pārliecība, bet viens no galvenajiem, nu, ka tu nezini, kas tas ir," LTV teicis Lauris.

Savukārt Madonas novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Olga Elsiņa LTV sacīja, ka, ņemot vērā to, ka bērni atrodas dzīvībai un veselībai bīstamos apstākļos, ka vecāki nesniedz viņiem nepieciešamo medicīnisko palīdzību, viņa pagājušajā nedēļā pieņēmusi lēmumu par vecāku tiesību pārtraukšanu abiem vecākiem.

Bāriņtiesa pagaidām neplānojot prasīt, lai bērni tiktu vakcinēti. Savukārt 3. oktobrī paredzēts lemt par to, vai atgriezt bērnus vecāku aprūpē.

Bērni šobrīd saņem arī psiholoģisko palīdzību, jo pēdējo dienu notikumi viņiem bijis spēcīgs pārdzīvojums, ziņo LTV.

Jau ziņots, ka piektdien, 20. septembrī, māte, pretēji ārstu norādēm, no Bērnu slimnīcas izņēma divus savus bērnus, kuri slimo ar difteriju. Sestdienas rītā tika aizturēti abi šo bērnu vecāki, bet bērni nogādāti atpakaļ slimnīcā.

Nākamajā dienā vecāki tika atbrīvoti un viņiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi – aizliegums izbraukt no valsts un uzturēšanās noteiktā dzīvesvietā.

VP informēja, ka likumsargi bija saņēmuši iesniegumu no slimnīcas par to, ka 20. septembrī sieviete, pretēji ārstu norādēm, no stacionāra izņēma divus savus bērnus, kuri slimoja ar difteriju. Slimībai bijušas komplikācijas un abiem bērniem bijusi noteikta obligāta ārstēšanās slimnīcā.

Sestdien, 21. septembrī, VP darbiniekiem izdevās noskaidrot bērnu atrašanās vietu. Saistībā ar to, ka bāriņtiesā bija pieņemts lēmums par aizgādības tiesību pārtraukšanu abu bērnu vecākiem, par notikušo paziņots bāriņtiesai.

Bērni nogādāti slimnīcā. Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas Komunikācijas daļas vadītāja Dace Ševčenko portālam "Delfi" sestdien apstiprināja, ka šāds gadījums piektdien bijis – divi bērni bez nepieciešamo "papīru" nokārtošanas pametuši slimnīcu.

Tāpat ziņots, ka pirmdien Bērnu slimnīcas intensīvajā terapijā mira četrus gadus vecais puisēns no Vidzemes reģiona, kurš bija saslimis ar difteriju, ziņoja Latvijas Televīzija (LTV). Neviens no saslimušās ģimenes četriem bērniem nebija vakcinēts.

Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), saņemot informāciju par apstiprinātu difterijas gadījumu, sāka epidemioloģisko izmeklēšanu un pretepidēmijas pasākumu organizēšanu.

Difterijas diagnoze tika noteikta trīs bērniem un vienam pieaugušajam. Visi gadījumi ir savstarpēji saistīti. Epidemioloģiskā izmeklēšana un pretepidēmijas pasākumu veikšana turpinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!