Foto: LETA

Pēc sarakstes sociālajā platformā "X" par Izraēlas triecienu Beirutā partiju "Progresīvie" nolēmušas pamest trīs biedres – Rīgas domes (RD) deputāte Zane Pūpola, kā arī Selma Levrence un Linda Ārende, otrdien ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Reaģējot uz ziņu par bojāgājušajiem pēc Izraēlas raķešu trieciena Beirūtai, Rīgas domes deputāte Zane Pūpola vietnē "X" Izraēlu salīdzināja ar Krieviju, abas nosaucot par teroristu valstīm, kas iebrūk citās valstīs.

Ierakstam vēlāk sekoja partijas līdzpriekšsēdētāja Andra Šuvajeva komentārs partijas vārdā, norobežojoties no šāda apgalvojuma. Pēc šiem ierakstiem partijas valde saņēma trīs partijas biedru iesniegumus par izstāšanos no partijas, ziņo LTV.

Viena no "Progresīvo" biedrēm, kas paziņoja par darbības apturēšanu, bija aktīviste Selma Teodore Levrence, kura savu lēmumu pirmdien skaidroja arī platformā "X".

LTV ziņo, ka Pūpola "Panorāmai" viedokli paudusi rakstiski, tajā norādot arī, ka vārds ""terorisms", ko izmantoju, lai raksturotu Izraēlas valdošo varu, pēc definīcijas ir vardarbības pielietošana pret civiliedzīvotājiem, lai sasniegtu politiskus vai ideoloģiskus mērķus – ir visai grūti apgalvot, ka pēc tūkstošiem bērnu nonāvēšanas šāds raksturojums ir pārspīlēts". Pūpola arī pauda neizpratni par partijas līdzpriekšsēdētāja rīcību.

Savukārt Šuvajevs norādīja, ka vēlētai amatpersonai, paužot viedokli, būtu jāņem vērā arī partijas kopējā nostāja, vienlaikus paužot nožēlu par to, ka biedru rindas šī iemesla dēļ sarukušas.

"Par to, protams, ir žēl, jo es tomēr vēlos arī veidot partiju, kurā ir šāds dialogs, mūsu partijā ir ļoti aktīvs dialogs arī par šādiem jautājumiem un vienmēr ir bijusi iespēja aizstāvēt un sarunāties pie savas pozīcijas. Kā es minēju, šāda veida salīdzinājumi starp Krieviju un Izraēlu vienkārši nav pieņemami, jo viņi ir vienkārši, manuprāt, pretēji drošības interesēm, kas šobrīd Latvijai ir," portāls "LSM" citē Šuvajeva teikto "Panorāmai".

Tikmēr "Progresīvo" Rīgas domes frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs paudis cerību, ka Pūpola turpinās darbu frakcijā neatkarīgi no partejiskās piederības.

Arī Kossoviča ieskatā abas valstis nedrīkst vienādot, pat ja Izraēlas politiku uzskata par pārāk agresīvu, vēsta "LSM". "Karstgalvīgas frāzes, manuprāt, ir neapdomīgi izteiktas, jo salīdzināt Izraēlu ar Krieviju no Latvijas puses tādām stratēģiskām interesēm ir ļoti neapdomīgi, maigākā formā," LTV sacījis Kossovičs.

LTV zināms, ka viļņošanās par partijas oficiālo komunikāciju joprojām jūtama arī vairāku ar organizāciju "protests.lv" saistīto partijas biedru vidū, kas, savukārt ierakstos sociālajos medijos izteikuši vēlmi norobežoties no partijas oficiāli paustā.

Jau ziņots, ka Levrence pirmdien vietnē "X" rakstīja, ka "piecus gadus savas dzīves esmu veltījusi partijai "Progresīvie". Diemžēl arvien biežāk partijā ir pieņemti lēmumi, kuri ir pretrunā ar manu sirdsapziņu un kurus nevaru attaisnot, tādēļ ar šodienu esmu nolēmusi darbību partijā apturēt, cerībā, ka pieļautās kļūdas vēl var labot".

Levrence atzīmē, ka turpinās balsot par "Progresīvajiem", un aicina to darīt arī citus – "jo es ticu, ka šī partija ir labākais variants, kas mums ir. Tomēr vairs nevēlos būt pozīcijā, kur nākas skaidrot un leģitimizēt lēmumus, kuri man personīgi ir nepieņemami".

"Es neizslēdzu iespēju kaut kad nākotnē atgriezties partijā, ja mani tur kāds vēl ņems pretī, ja tā atgriezīsies pie savām saknēm un par savām vērtībām turpmāk iestāsies ar stingrāku mugurkaulu," raksta Levrence, savu ierakstu pavedienu noslēdzot ar teikumu, ka detalizētāku komentāru nebūs.

Tāpat ziņots, ka "Progresīvie" aizvadītajās 14. Saeimas vēlēšanās ieguva desmit vietas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!