Foto: Shutterstock

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) otrdien, 24. septembrī, valdes sēdē izskatīja jautājumu par ārsta Edgara Medņa paustajiem izteikumiem sociālajos tīklos pagājušā nedēļā, kas izraisījuši nozares profesionāļu, mediju un sabiedrības sašutumu, portālu "Delfi" informēja LĀB.

Valdes locekļi atzina, ka šāda veida komunikācija ir nosodāma un kritiski vērtējama. Medņa rīcība ir vērtējama gan no sabiedrības veselības apdraudējuma aspekta, gan ņemot vērā publiski izteiktos nekorektos un aizvainojušos izteikumus par kolēģiem, kā arī izvērtējot naida runas pazīmes viņa publiski paustajos izteikumos.

LĀB valde nolēma, nodot šo gadījumu LĀB Ētikas komisijai tālākai izvērtēšanai. Komisija veiks detalizētu izmeklēšanu un lems par jautājuma tālāku virzību uz Sertifikācijas padomi.

Tāpat LĀB valde pievienosies Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas rīcībai un nodos izvērtēšanai Medņa publiskos izteikumus tiesībsargājošām institūcijām. Šīs institūcijas vērtēs iespējamās naida runas izpausmes Medņa paustajos apgalvojumos.

Reglamentēta un uzraugāma profesionālā atbildība, diemžēl, nepasargā sabiedrību no atsevišķu indivīdu nekontrolētas tieksmes publiskajā telpā izplatīt melus un apvainojumus, tāpēc LĀB aicina pacientus uzticēties veselības aprūpes profesionāļiem un pierādījumos un pētījumos balstītām medicīnas atziņām un aktīvi sadarboties ar ārstniecības personām, kas tās realizē savā praksē.

Jau ziņots, ka LĀB otrdien notika valdes sēde, kurā tika izskatīts šis jautājums.

Medijos diskusijas par Medņa piemērotību ārsta amatam raisījušās pēc viņa ierakstiem sociālajos tīklos saistībā ar ģimeni, kuras trīs bērni ārstējās ar difteriju. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) pirmdien, 16. septembrī, ziņoja, ka četrus gadus vecais zēns nomira, bet viņa māsas turpināja ārstēties slimnīcā. Mednis sociālajos tīklos veicināja spekulācijas par slimnīcas nepietiekamu darba veikšanu, "noārstējot" bērnu.

Mednis kā vakcīnskeptiķis izcēlies jau Covid-19 pandēmijas laikā, veicinot dezinformācijas vilni, apšaubot vakcinācijas efektivitāti un nepieciešamību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!