Foto: Saeimas administrācija

Saeima ceturtdien, 26. septembrī, vienbalsīgi lēma nākamgad iesaldēt valsts finansējumu partijām.

90 Saeimas sēdē klātesošie deputāti atbalstīja steidzami virzītos grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, ar kuriem noteikts, ka 2025. gadā valsts budžeta finansējumu politiskajai organizācijai (partijai) aprēķina un piešķir, ņemot vērā 2024. gada minimālo mēnešalgu.

Šāds lēmums tika pieņemts, lai 2025. gada budžetā varētu nodrošināt nepieciešamo finansējumu prioritārajiem pasākumiem, kā arī, lai 2025. gadā solidarizētos ar valsts pārvaldes izdevumu mazināšanu, kā viens no kompensējošiem pasākumiem ir paredzēta partiju finansējuma atstāšana 2024. gada līmenī.

"Delfi" jau vēstīja, ka koalīcijas partijas un sociālie partneri vienojušies nākamgad celt minimālo algu no 700 uz 740 eiro mēnesī, 2026. gadā – uz 780 eiro mēnesī, no 2027. gada – uz 820 eiro mēnesī, bet no 2028. gada – uz 860 eiro mēnesī.

Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likums nosaka, ka partijai, par kuru pēdējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 2% vēlētāju, piešķir valsts budžeta finansējumu kalendāra gada laikā – 0,9% no minimālās mēnešalgas par katru iegūto balsi pēdējās Saeimas vēlēšanās; 0,1% no minimālās mēnešalgas par katru iegūto balsi pēdējās pašvaldības domes vēlēšanās; 0,1% no minimālās mēnešalgas par katru iegūto balsi pēdējās Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Likums arī nosaka, ka partijai, par kuru pēdējās Saeimas vēlēšanās nobalsojuši vairāk nekā 5% vēlētāju, piešķir valsts budžeta finansējumu kalendāra gada laikā 200 minimālo mēnešalgu apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!