Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

16. septembrī Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) intensīvajā terapijā miris četrus gadus vecais puisēns no Vidzemes reģiona, kurš bija saslimis ar difteriju. Neviens no saslimušās ģimenes četriem bērniem nebija vakcinēts, turklāt ģimene pēc tam no slimnīcas izņēma pārējos bērnus, par ko policija sāka kriminālprocesu. Notikušais ir izraisījis plašu sabiedrības rezonansi – sarosījušies gan vakcīnskeptiķi, gan cilvēki, kas notikušajā vaino slimnīcas ārstus. Tāpat sociālajos medijos izskan dažādas versijas par notikušo, tostarp tiek mesta ēna uz slimnīcas tēlu. BKUS par neslavas celšanu ir vērsusies Valsts policijā (VP), portālam "Delfi" apstiprina slimnīcā.

"Pēdējo nedēļu laikā esam saskārušies ar publiski izplatītiem apgalvojumiem, kas ir nepatiesi un grauj gan slimnīcas, gan tās darbinieku reputāciju. Šāda apmelojoša informācija ne tikai maldina sabiedrību, bet arī var būtiski ietekmēt mūsu pacientu un viņu ģimeņu uzticību sniegtajiem ārstniecības pakalpojumiem," portālam "Delfi" norāda BKUS pārstāve Dace Ševčenko.

"Mēs esam lūguši attiecīgajām iestādēm izvērtēt atsevišķu personu izteikumus publiskajā vidē, lai tiktu novērsta turpmāka dezinformācijas izplatīšana," saka Ševčenko.

VP apstiprina, ka ir saņemts iesniegums no BKUS – par iespējamu neslavas celšanu slimnīcas personālam. Policija to izskata, portālam "Delfi" pauž policijas pārstāve Gita Gžibovska. Vaicāta, vai policijā ir arī citi iesniegumi par iespējamu neslavas celšanu šajā gadījumā, policijas pārstāve atbild noraidoši.

"Arī interneta vidē, tāpat kā reālajā dzīvē, ir jāievēro likumi, un Valsts policija ikdienā veic interneta monitoringu. Gadījumos, kad pret personu vai iestādi interneta vidē tiek vērsts iespējams noziedzīgs nodarījums, aicinām vērsties ar iesniegumu policijā," aicina policijas pārstāve.

Savukārt Latvijas Ārstu biedrībā (LĀB) "Delfi" pauda, ka Ētikas komisijas sēde, kurā izvērtēs "Āgenskalna klīnikas" ārsta Edgara Medņa izteikumus, notiks 9. oktobrī. Komisija veiks detalizētu izmeklēšanu un lems par jautājuma tālāku virzību uz Sertifikācijas padomi.

Medijos diskusijas par Medņa piemērotību ārsta amatam raisījušās pēc viņa ierakstiem sociālajos tīklos saistībā ar ģimeni, kuras trīs bērni ārstējās ar difteriju. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā (BKUS) pirmdien, 16. septembrī, ziņoja, ka četrus gadus vecais zēns nomira, bet viņa māsas turpināja ārstēties slimnīcā. Mednis sociālajos tīklos veicināja spekulācijas par slimnīcas nepietiekamu darba veikšanu, "noārstējot" bērnu.

Mednis kā vakcīnskeptiķis izcēlies jau Covid-19 pandēmijas laikā, veicinot dezinformācijas vilni, apšaubot vakcinācijas efektivitāti un nepieciešamību.

Jau vēstīts, ka pagājušajā pirmdienā, 16. septembrī, pēc saslimšanas ar difteriju BKUS miris četrus gadus vecs zēns. Neviens no saslimušās ģimenes četriem bērniem nebija vakcinēts.

Piektdien, 20. septembrī, māte, pretēji ārstu norādēm, no Bērnu slimnīcas izņēma divus savus bērnus, kuri slimo ar difteriju. Sestdienas rītā aizturēti abi šo bērnu vecāki, bet bērni nogādāti atpakaļ slimnīcā.

VP informēja, ka likumsargi bija saņēmuši iesniegumu no slimnīcas par to, ka 20. septembrī sieviete, pretēji ārstu norādēm, no stacionāra izņēma divus savus bērnus, kuri slimoja ar difteriju. Slimībai bijušas komplikācijas un abiem bērniem bijusi noteikta obligāta ārstēšanās slimnīcā.

Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 141. panta otrās daļas – par tādas personas apzinātu atstāšanu bez palīdzības, kura atrodas dzīvībai vai veselībai bīstamā stāvoklī un kurai nav iespējas saglabāt sevi mazgadības, vecuma, slimības vai savas nevarības dēļ, ja vainīgajam bijusi iespēja sniegt cietušajam palīdzību un bijis pienākums rūpēties par viņu vai arī vainīgais pats viņu nostādījis dzīvībai bīstamā stāvoklī.

Krimināllikums par šādu nodarījumu vainīgajai personai paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai arī īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai probācijas uzraudzību, vai sabiedrisko darbu, vai arī naudas sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!