Foto: ILMARS ZNOTINS

"Manuprāt, tas, kas notika 2008.- 2010. gadā, tā tiešām bija dziļa ekonomiskā krīze. Tā kā labā ziņa, ka (..) tik slikti ekonomiski nav," komentējot premjeres Evikas Siliņas (JV) izteikumu, ka Latvijā šobrīd ir "krīzes laiks kā 2009. gadā, tikai to izraisījuši citi iemesli", otrdien TV3 raidījumā "900 sekundes" vērtēja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

"Taisni otrādi," viņš turpināja, "vakar vēl bija ziņas par to, ka tika pārvērtēts un precizēts IKP kāpums, un mums tomēr ir samērā labas ziņas par pēdējo gadu ekonomiku, varbūt labakas, nekā gaidīts," viņš teica.

Tomēr situācija ir "tālu no ideālās, varbūt gribētos lielāku ekonomisko kāpumu," teica prezidents.

Rinkēviča vērtējumā ir pareizi tas, ka valdība drošību ir likusi kā prioritāti šajā ģeopolitiskajā sitācijā. Tāpat ir pareizi, ka "mēs diskutējam par veselu rindu tēriņu iesaldēšanu".

Turklāt šobrīd "mēs neesam tajā situācijā, kad mēs runājam par kautkādu griešanu, tas arī mūs atšķir no 2009. gada," akcentēja prezidents, piebilstot, ka viņš "būtu ļoti, ļoti uzmanīgs ar tādiem salīdzinājumiem ar 2009. gadu, mums ir pilnīgi cita politiskā un drošības politikas situācija".

Līdz ar to šobrīd varbūt "vienu otru izdevumu posteni, ko gribētos palielināt vairāk, mēs nevaram atļauties, jo mums ir jāpalielina aizsardzības un iekšlietu izdevumi," vērtēja prezidents.

"Ir cita veida situācija, bet ekonomiskās krīzes pazīmes es tomēr šobrīd tā kā personīgi nesaskatītu," uzsvēra Rinkēvičs, gan piebilstot, ka viņš arī nav ekonomikas eksperts – "laikam tas ir jājautā cilvēkiem, kuri ir gudrāki šajā jomā".

Jau ziņots, ka, izskanot bažām par nepietiekamo finansējumu veselības aprūpei un aicinājumiem samazināt izdevumus valsts pārvaldē, tostarp atsevišķās ministrijās veidot tā dēvēto nulles budžetu, valdība un sociālie partneri pirmdien, 30. septembrī, diskutēja par Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto 2025. gada budžeta projektu. Valdībai nespējot finansēt visas vajadzības, Siliņa sociālajiem partneriem atgādināja, ka šis ir krīzes laiks kā 2009. gadā, tikai to izraisījuši citi iemesli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!