Foto: LETA

Septembra beigās Valkas novadā, netālu no Omuļiem, kāds mērnieks mežā sastapies aci pret aci ar lāceni, kura tam metusies virsū un apstājusies vien divu metru attālumā. Mērniekam rokā bijuši tikai mērinstrumenti, raksta žurnāls "Medības".

Pēc tam, kad mērnieks Elvis skaļi nobrēcies, un sastindzis stāvējis, pret lāceni vēršot mērinstrumentus, lācene apstājusies un aizmukusi. Taču viens no diviem mazajiem lācēniem uzskrējis kokā ar tādu ātrumu, par ko Elvis bijis šokā, raksta "Medības".

Sastapšanās gan beigusies mierīgi un lāču saime devusies prom savās gaitās.

Žurnāls "Medības" sazinājās ar situācijas aculiecinieku, lai noskaidrotu kā notikumi risinājušies. Un ko ņemt vērā, ja mežā satiec lāci! Intervija aplūkojama šeit.

"Delfi" jau rakstīja, ka brīvdienās Vaiņodes mežā kādu ģimeni, kas devusies sēņot, pārsteidza lācis, informēja Dienvidkurzemes novada pašvaldībā. Kā atklāj pašvaldības ieraksts sociālajā tīklā "Facebook", Vija Radionova-Sirmā ar vīru un diviem suņiem devusies uz savām iecienītajām sēņu vietām Vaiņodes mežā.

Jau pa ceļam uz sēņu vietu ģimeni pārsteigušas lielas izkārnījuma čupas ar nepārstrādātām pīlādžogām. Tai brīdī arī suņi pazuda no redzesloka. Un pēkšņi ģimene 50 metru attālumā ieraudzīja lāci, kas saslējies uz divām kājām un atspiedies pret zaru kaudzi.

Latvijā šobrīd dzīvo vismaz 70 brūno lāču (Ursus arctos). Savvaļas lāči, kas ikdienā nav agresīvi un lielākoties izvairās no sastapšanās ar cilvēku, novembrī dosies ziemas guļā un modīsies tikai nākamajā pavasarī. Rudeņos dabā vērojami lāči kopā ar mazuļiem, kas vēl pirms ziemas miega uzņem barību. Tādēļ Dabas aizsardzības pārvalde jau iepriekš aicinājusi cilvēkus lieki netraucēt dzīvniekus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!