Foto: LETA

Saeima ceturtdien, 3. oktobrī, nodeva izvērtēšanai Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā vairāku deputātu sagatavoto lēmuma projektu nosūtīt uz valsts valodas prasmes pārbaudi "Stabilitātei!" frakcijas deputātus Jefimiju Klementjevu un Viktoru Pučku.

Saeima izskatīja divus lēmumprojektus – vienu sagatavoja "Jaunās vienotības" frakcijas deputāti, otru – Nacionālās apvienības, "Apvienotā saraksta" un "Progresīvo" frakciju deputāti.

Lēmumprojektu autori norāda, ka Klementjevs un Pučka 2022. gada 1. novembrī deva deputāta svinīgo solījumu, kurā tostarp viņi Latvijas tautas priekšā zvērēja "stiprināt [..] latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu [..] savus pienākumus pildīt godprātīgi pēc labākās apziņas", kā arī apņēmās ievērot Latvijas Satversmi.

Tāpat lēmumprojektu autori norāda, ka Saeimas deputātam ir jāpārvalda Latvijas valsts valoda tādā līmenī, lai viņš spētu pilnvērtīgi piedalīties Saeimas darbā.

Lēmumprojektu autori atsaucas uz 2023. gadā plašsaziņas līdzekļos izskanējušo informāciju, ka Klementjevs un Pučka ir ignorējuši Valsts valodas centra (VVC) aicinājumu ierasties uz valsts valodas pārbaudi, kā rezultātā abiem piemērots naudas sods.

Šā gada sākumā VVC atkārtoti saņēmis iesniegumus, kuros apšaubītas sešu "Stabilitātei!" deputātu, tostarp Klementjeva un Pučkas valodas prasmes. Klementjevs esot ieradies uz valodas pārbaudi, bet viņa prasmes nav atzītas par pietiekamām un viņš administratīvi sodīts. Savukārt Pučka VVC aicinājumam neatsaucās un viņš saņēmis administratīvu sodu, ko pārsūdzējis.

Ņemot to vērā, vairāki deputāti rosināja Saeimu lemt par abu deputātu nosūtīšanu uz valsts valodas pārbaudi. Lēmumprojektus vērtēs Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!