Foto: Shutterstock

Īstenojot uz bērnu onkoloģijas attīstību vērstu projektu, plānots ieguldīt 9,3 miljonus eiro, lai turpmāko piecu gadu laikā ieviestu uz pacientu centrētu un multidisciplināru pieeju visā aprūpes procesā, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).

Trešdien Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) 125 gadu jubilejas konferencē svinīgi atklāta Šveices-Latvijas sadarbības programma "Bērnu vēža aprūpes attīstība Latvijā". Plānots, ka tiks izveidota ilgtermiņa atbalsta un uzraudzības sistēma, kas balstīsies uz pierādījumiem un palīdzēs mērīt, uzraudzīt un pilnveidot ārstēšanas rezultātus. Tāpat izveidos klīnisko pētījumu komandas un nodrošinās iesaistīšanos starptautiskajos pediatriskās onkoloģijas ārstēšanas protokolos un pētījumos.

Uzskaitot ieguvumus no projekta īstenošanas, VM sagaida, ka uzlabosies multidisciplināras komandas darbs un audzēju konsīlija efektivitāte. Tāpat tiks stiprināta veselības aprūpes speciālistu kapacitāte, nodrošinot apmācības un pieredzes apmaiņu ar starptautiskām slimnīcām.

Sadarbojoties ar Šveices vadošajām slimnīcām, tiks attīstīta bērnu onkoloģijas un reto slimību diagnostika. Projekta gaitā arī tiks digitalizēta patoloģijas laboratorija, izveidota slimnīcas biobanka un genoma datu bāze, kā arī uzlabota pacientu pieredze.

Programmas "Bērnu vēža aprūpes attīstība Latvijā" ieviešanai paredzētos līdzekļus veido Šveices finansējums 7,9 miljoni un Latvijas valsts budžeta finansējums 1,4 miljoni eiro.

Pēc VM sniegtās informācijas, ik gadu pirmreizēju ļaundabīga audzēja diagnozi nosaka 50 līdz 60 bērniem un pusaudžiem. Vidēji ik gadu desmit bērnu un pusaudžu nāves cēlonis ir ļaundabīgais audzējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!