Foto: Publicitātes foto

Jaunajā ēkā darbu jau uzsācis Bērnu slimnīcas Ambulatorais veselības centrs, kura simbols un atpazīstamības zīme turpmāk būs oranžais briedis, bet no 9. oktobra savās jaunajās telpās pacientus uzņems Neatliekamās medicīnas centra darbinieki, kuri būs atrodami, dodoties uz ieeju pie zilās dzērves, portālu "Delfi" informēja slimnīcā.

Kā atklāja slimnīcas pārstāve Ilze Olšteina, idejas par to, kādām jābūt telpām, lai apmeklējot Bērnu slimnīcu ambulatori, labi justos bērni, viņu vecāki un darbinieki, liktas kopā jau kopā pirms 10 gadiem. Pateicoties Eiropas Savienības fondu finansējumam, ēka uzbūvēta un aprīkota nepilnu divu gadu laikā.

Projektējot un būvējot jauno ēku, ir nopietni domāts par pacientu pieredzes uzlabošanu, kur būtiskākais aspekts ir epidemioloģiskā drošība. Pēc pandēmijas gadiem slimnīcā sapratuši, cik svarīgi akūto elpceļu infekciju izplatības laikā ir ievērot distanci un atrasties plašās, labi vēdinātās telpās.

Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Valts Ābols ir gandarīts, ka jau šoruden, atklājot jauno ēku, slimnīca spēs nodrošināt pacientiem un darbiniekiem mūsdienīgu, epidemioloģiski drošu vidi un arī paplašināt pakalpojumu klāstu. Gan Ambulatorajā veselības centrā, gan Neatliekamās medicīnas centrā ir integrēta ne tikai jauna pieeja pacientu apkalpošanā, bet arī jaunas iekārtas un izmeklējumu iespējas.

"Mērķtiecīgi attīstām ārstniecības procesu tā, lai nepieciešamība palikt slimnīcā mazinātos. Mēs zinājām, kā vēlamies efektivizēt darbu, ilgstoši pie tā strādājām," uzsver Ābols.

Lai nodrošinātu ārstniecības procesu jaunajā ēkā, iegādāts jauns, mūsdienu vajadzībām atbilstošāks medicīniskais aprīkojums, kas ļaus ne tikai precīzāk veikt izmeklējumus, bet arī integrēt datus slimnīcas informācijas sistēmā, kā arī objektīvi salīdzināt izmeklējumu rezultātus dinamikā. Vairāki izmeklējumi tagad būs iespējami pašiem mazākajiem pacientiem.

"Veselības aprūpē bez laicīgas un precīzas diagnostikas un kvalitatīvas ārstēšanas nozīmīga loma ir videi, kurā pacients uzturas. Man ir liels gandarījums, ka jaunā Bērnu slimnīcas Neatliekamās medicīnas centra un Ambulatorā veselības centru ēkā, kurā katru dienu veselības pakalpojumus saņems vairāk nekā 1000 mazo pacientu, nodrošināta bērnu un jauniešu vajadzībās balstīta vide pacientiem un moderni aprīkotas telpas ārstniecības personālam. Tas uzlabos ne tikai veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, bet mazo pacientu pieredzi un ārstniecības personāla labbūtību," gandarīts par modernas infrastruktūras attīstību ir arī veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Jaunās ēkas lielākajā daļā jau 2. oktobrī pilnā apjomā darbu sāka Ambulatorais veselības centrs. Centra vadītāja Irina Ošeniece uzsver, ka nozīmīgs ieguvums ir daudz vienkāršāks pacienta ceļš Bērnu slimnīcā, ierodoties uz ambulatoru konsultāciju vai izmeklējumu. Jaunajā ēkā Ambulatorajam veselības centram, kas izvietojies vairāk nekā 5000 kvadrātmetru platībā, ir vienota reģistratūra, 84 telpas vizītēm, procedūrām un izmeklējumiem, mūsdienīga konsīliju telpa ārstiem, kā arī rotaļu un atpūtas zonas pacientiem.

Neatliekamās medicīnas centram (NMC) ir plašas, epidemioloģiski drošas telpas vairāk nekā 2500 kvadrātmetru platībā, atsevišķa ieeja un divas reģistratūras, kas dod iespēju nodalīt pacientu plūsmas. Pacientiem, kuriem būs jāpaliek centrā kādu laiku, nodrošinātas vienvietīgas palātas. Īpaši aprīkotās palātas pacientiem ar bīstamām infekcijām nodrošinās, ka šīs infekcijas te neizplatīsies. NMC pacientu vecāki, izvēloties iebrauktuvi no Indriķa ielas, varēs novietot automašīnu tuvu centra ieejai, nodrošināta arī ērta piekļuve Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vajadzībām. Bērnu slimnīcas NMC darbu jaunajās telpās sāks 9. oktobrī.

Jaunā ēka ir ar kopējo platību teju 8000 kvadrātmetri ir lielākā jaunā ēka, kura uzbūvēta Bērnu slimnīcā šajā gadsimtā. Būvprojekta autors Mārtiņš Ošāns SIA "MARK arhitekti", būvuzraugs SIA "P.M.G", galvenais būvuzņēmējs SIA "Arčers".

Kopējais projekta finansējums ir 28 419 800 eiro. Ēka tiek būvēta, pateicoties Eiropas Reģionālas attīstības fonda (10 319 800 eiro) un Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda (16 000 000 eiro) finansiālam atbalstam, kā arī piešķirts Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda finansējums ēkas aprīkošanai 2 100 000 eiro.

Aprīkojumu jaunajai ēkai palīdzējis iegādāties arī ziedotāju atbalsts.

Kā atklāj Bērnu slimnīcas fonda valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa, liela daļa no vairāk nekā 330 000 ieguldītajiem eiro ir bijuši privātpersonu ziedojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!