Foto: Shutterstock

Lai uzlabotu drošību lidmašīnās un nedisciplinētus pasažierus par veiktajiem pārkāpumiem gaisa kuģī varētu saukt pie atbildības, neatkarīgi no valsts jurisdikcijas, paredz Saeimā ceturtdien, 3. oktobrī, konceptuāli atbalstītais likumprojekts, ar kuru paredzēts ratificēt protokolu par grozījumiem Konvencijā par noziegumiem un dažām citām nelikumīgām darbībām, kas izdarītas gaisa kuģos.

Saeimas preses dienestā portālu "Delfi" informēja, ka starptautiskajā aviācijā ir pieaudzis to gadījumu skaits un smaguma pakāpe, kad traucējošie pasažieri apdraud gaisa kuģa, pārējo tajā esošo personu vai mantas drošību, kā arī atsakās izpildīt apkalpes norādes.

2023. gadā Latvijas nacionālā lidsabiedrība "airBaltic" ziņojusi par 600 pasažieru veiktiem pārkāpumiem gaisa kuģos. To skaitā ir alkohola reibumā veikti nodarījumi attiecībā pret citiem pasažieriem un apkalpi, kā arī nepakļaušanās apkalpes prasībām, piemēram, pacelšanās vai nolaišanās laikā lietojot mobilo tālruni, par likumprojekta virzību atbildīgās Ārlietu komisijas sēdē iepriekš pauda Satiksmes ministrijas pārstāvji.

Savukārt Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes lidostas "Rīga" iecirknī saņemti 56 izsaukumi uz gaisa kuģiem, norādīts likumprojekta anotācijā.

Ņemot vērā, ka starptautiskajā aviācijā gaisa kuģi veic pārlidojumus starp dažādām valstīm, tad nedisciplinēto pasažieru uzvedība ir pakļauta dažādu valstu jurisdikcijai un izpratnei par nodarījumu apmēru un to sodāmību, norāda likumprojekta autori Satiksmes ministrijā.

Patlaban Latvijā spēkā esošie normatīvie akti ļauj saukt pie atbildības pasažierus par pārkāpumiem, kas izdarīti Latvijas gaisa telpā. Ratificējot protokolu, būs iespējams vērsties pret pārkāpējiem neatkarīgi no tā, kuras valsts gaisa telpā izdarīts pārkāpums un sodīt šādus pasažierus gaisa kuģa nosēšanās valstī, iepriekš akcentēja likumprojekta autori. Nepieciešamību ratificēt šo protokolu uzsver Starptautiskā Gaisa transporta asociācija, pauda ministrijas pārstāvji. Tas arī atvieglotu darbu Valsts policijai.

Kā skaidrots likumprojekta anotācijā, Valsts policija būs atbildīgā institūcija, kas, lidmašīnai nosēžoties lidostā, aizturēs pasažieri, pret kuru varēs tik tālāk virzīts administratīvā pārkāpuma process vai kriminālprocess. Valsts policijas iecirknis atrodas starptautiskās lidostas Rīga teritorijā.

Plānots, ka aviokompāniju gaisa kuģu apkalpe īstenos sākotnējās darbības gaisa kuģī, lai reaģētu uz nedisciplinētu pasažieru uzvedību, kuri ar savām darbībām apdraud gaisa kuģa, pārējo tajā esošo personu vai mantas drošību. Aviokompāniju apkalpe savu uzdevumu veikšanā ievēros gan savas drošības procedūras, gan starptautisko un nacionālo normatīvo regulējumu, un saskaņā ar pieņemto starptautisko praksi aizpilda protokolu par notikušajām darbībām un sazinās ar lidostu drošības dienestu vai policijas iecirkni.

Šobrīd protokolu ir ratificējušas 36 valstis. Ratificējot protokolu, tas būs saistošs visām aviokompānijām, kas reģistrētas Latvijā. Tas attieksies arī uz gadījumiem, ja reisu izpilda cits pārvadātājs, atbildot uz deputātu jautājumiem, iepriekš pauda likumprojekta autori.

Lai protokols stātos spēkā, likumprojekts Saeimai vēl jāatbalsta otrajā – galīgajā – lasījumā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!