Foto: DELFI

Sabiedrības līdzdalības platformā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par Sarkanās armijas komisāra Jāņa Fabriciusa pieminekļa Ventspilī demontāžu.

Iniciatīvas autors ir vēsturnieks Andrejs Gusačenko, kurš norāda, ka, neraugoties uz Fabriciusa dalību cīņā pret Latvijas neatkarību un nozīmi boļševiku režīma stiprināšanā un komunistiskās propagandas izplatīšanā kā viņa dzīves laikā, tā arī padomju okupācijas periodā, piemineklis atjaunotā Latvijā turpina atrasties sākotnējā vietā un 2019. gadā pat ir atjaunots.

"Ņemot vērā mūsdienu Krievijas pēctecību no PSRS un īstenoto militāro agresiju pret Ukrainu un pret Latviju vērsto hibrīdkaru, šāda pieminekļa esamība Latvijā ir absolūti nepieņemama," uzskata iniciatīvas autors, uzsverot, ka padomju okupācijas laikā piemineklis neapšaubāmi kalpoja par objektu okupācijas varas propagandas ietvaros.

Gusačenko atsaucas uz 2022. gadā Saeimas pieņemto likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā", kas uzliek par pienākumu demontēt pieminekļus, kuri slavina totalitāru režīmu, okupācijas režīmu, militāru agresiju un vardarbību, kara ideoloģiju un ietver padomju varas simbolus. Taču Ventspils pašvaldība nav rīkojusies, aizbildinoties ar to, ka konkrētais piemineklis nav iekļauts 69 demontējamo objektu sarakstā, iniciatīvā pauž vēsturnieks.

"Piemineklim turpinot atrasties pilsētas centrā, tas ne tikai šķeļ Latvijas sabiedrību un slavina mūsu valstij naidīgu režīmu, bet arī var potenciāli tikt izmantots kā Krievijas ierocis informatīvajā karā pret Latviju," uzskata iniciatīvas autors, aicinot demontēt un pārvietot pieminekli no Ventspils centra, "skaidri demonstrējot Latvijas vērtības".

Gusačenko uzskata, ka, demontējot Fabriciusa pieminekli Ventspilī, sabiedrība iegūs objektīvas vēsturiskās kopainas atjaunošanu un padomju okupācijas seku likvidāciju. Tiks pārtraukta Latvijas kā demokrātiskas un nacionālas valsts vērtību noniecināšana, domā iniciatīvas autors.

"Valsts joprojām turpina attīrīties no padomju propagandas, kas nav iespējams, kamēr spilgti tās ieroči šķeļ sabiedrību un tiek eksponēts padomju okupācijas gadu sentiments. Tiks pārtraukta Latvijas kā demokrātiskas un nacionālas valsts vērtību noniecināšana," iniciatīvu pamato Gusačeko.

Jau ziņots, ka Nacionālās apvienības deputāts Artūrs Butāns, kā arī biedrība "Publiskās atmiņas centrs" ir vērsušies Ventspils pašvaldībā ar aicinājumu pieminekli demontēt.

Tikmēr Ventspils domes priekšsēdētājs Jānis Vītoliņš ("Latvijai un Ventspilij") paudis uzskatu, ka Ventspils pašvaldībai ierobežota finansējuma apstākļos "neviennozīmīgi vērtējamā" Fabriciusa pieminekļa demontāžai vai pārvietošanai līdzekļi pagaidām nebūtu jātērē. Tāpat Vītoliņš norādījis, ka nav saņemts neviens ventspilnieka iesniegums, kas paustu vēlmi nojaukt šo pieminekli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!