Foto: ILMARS ZNOTINS

Aizsardzības ministrijas (AM) parlamentārā sekretāra Ata Švinkas (P) dalība Palestīnas upuru piemiņas pasākumā ir jāvērtē viņa priekšniekam, proti, aizsardzības ministram Andrim Sprūdam (P), uzskata Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka 5. oktobrī Esplanādes parkā notika kustības "Par brīvu Palestīnu" rīkots bojāgājušo Palestīnas civiliedzīvotāju piemiņas pasākums, kur starp apmeklētājiem redzams arī Švinka. Amatpersonas klātbūtne pasākumā izsaukusi asu reakciju no "X" lietotājiem.

Lūgts komentēt Švinkas rīcību, Valsts prezidents trešdien, 9. oktobrī, preses konferencē pēc tikšanās ar premjerministri Eviku Siliņu (JV) atgādināja, ka valsts pozīcija attiecībā uz notikumiem tuvajos austrumos ir skaidri formulēta.

"Mēs skaidri un kategoriski nosodām visa veida teroraktus pret Izraēlu. 7. oktobrī "Hamās" īstenotais terorakts bija necilvēcīgs un brutāls, un Izraēlai ir visas tiesības uz pašaizsardzību, ievērojot starptautiskās tiesības. Mēs redzam, kā attīstās situācija Gazā. Mēs esam pauduši, ka politisks noregulējums ilgtermiņā ir vienīgais ceļš, kā risināt šo situāciju," uzsvēra Rinkēvičs.

Valsts prezidents piebilda, ka, ņemot vērā šo skaidri formulēto pozīciju, visām amatpersonām, sevišķi izpildvarā ir būtiski pie tās pieturēties, kā arī jāizvērtē, kādos pasākumos piedalīties.

"Mums daudzos sensitīvos jautājumos ir skaidra disciplīna, kas nosaka, kā ministriem un augstākajām amatpersonām reaģēt uz dažādiem ielūgumiem. Šajā jautājumā būtu jāvienojas par vienu pieeju, kādos līmeņos var pasākumus apmeklēt," secināja prezidents.

Viņš norādīja, ka Švinka ir Saeimas deputāts un AM parlamentārais sekretārs, tāpēc viņš tiek aicināts turpmāk pieturēties pie vienotas pieejas arī šajā sensitīvajā jautājumā, kas raisa asu reakciju sabiedrībā.

Rinkēvičs nekomentēja Švinkas dalību pasākumā, bet norādīja, ka šis gadījums būtu jāvērtē Švinkas priekšniekam, ka šajā gadījumā ir aizsardzības ministrs. Savukārt Sprūds sacīja, ka viņam nav iebildumu par Švinkas dalību nedēļas nogalē notikušajā pasākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!