Foto: Shutterstock

"Indexo" iniciatīvu "Neļausim šodienas valsts budžetu lāpīt uz mūsu pensiju uzkrājumu rēķina" izvērtēs Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija, trešdien, 9. oktobrī, vienbalsīgi vienojās Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Ministru kabinets otrdien, 8. oktobrī, atbalstīja Labklājības ministrijas (LM) virzītos likuma grozījumus, kas paredz pārnest vienu procentpunktu no fondētās pensiju shēmas (otrā līmeņa) uz pensiju pirmo līmeni, novirzot attiecīgi pirmajam līmenim 15% un otrajam līmenim 5%.

Šāds risinājums paredzēts terminēti laika periodā no 2025. gada 1. janvāra līdz 2028. gada 31. decembrim. Kopējās iemaksas strādājošā nākotnes pensiju kapitālam nemainās, tās paliek 20% apmērā.

Pašlaik 14% tiek novirzīti pirmajam pensiju līmenim un 6% otrajam pensiju līmenim. Piedāvājums ir pirmajam līmenim novirzīt 15% un otrajam līmenim 5%.

LM skaidroja, ka abiem šiem līmeņiem ir savs ikgadējs ienesīgums. Pirmajam līmenim to nosaka atbilstoši valsts vecuma pensijas kapitāla aktualizācijas noteiktajai kārtībai, kur viens no faktoriem ir patēriņa cenu indekss, vienkāršāk sakot – inflācija. Otrajam līmenim svarīga ir ieguldījumu pārvaldnieka piedāvātā ieguldījumu stratēģija un šo ieguldījumu atdeve.

"Dati liecina, ka pēdējos gados pensionāriem ienesīgāki ir bijuši ieguldījumi pirmajā līmenī, līdz ar to piedāvātās īslaicīgās izmaiņas nodokļu maksātāju nākotnes pensijas nesamazinās. Ja otrā līmeņa iemaksas var ciest arī zaudējumus un ieguldītais kapitāls var samazināties, tad valsts pirmā līmeņa pensijas kapitāls katru gadu tiek indeksēts un nevar samazināties," norādīja LM.

Tomēr "Indexo" portālā "Manabalss.lv" sāka parakstu vākšanu pret šīm izmaiņām, īsā laikā savācot nepieciešamos 10 000 parakstus iesniegšanai parlamentā. Šī bija visstraujāk parakstītā iniciatīva "Manabalss.lv" 13 gadu pastāvēšanas vēsturē. Līdz 3.oktobra pusdienlaikam to parakstījuši jau gandrīz 20 000 iedzīvotāju.

Pēc "Indexo" aplēsēm, iecerētais pensiju otrā līmeņa samazinājums vidējās algas saņēmējam pēc desmit gadiem pensiju uzkrājumu samazinās par 4000 eiro, bet, pensionējoties pēc 30 gadiem, šo nodokļu izmaiņu rezultāts būs par 40 000 eiro mazāks pensiju uzkrājums.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija trešdien izskatīja šo iniciatīvu un vienbalsīgi vienojās to nodot izvērtēšanai Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!