Foto: Shutterstock

Par seksuālu uzmākšanos varēs sodīt, paredz ceturtdien, 10. oktobrī, Saeimā otrajā lasījumā pieņemtie grozījumi Administratīvo sodu likumā.

Lai izmaiņas stātos spēkā, tās jāpieņem vēl vienā lasījumā.

Likumprojekta izpratnē ar seksuālu uzmākšanos tiek saprasta personai nevēlama seksuāla rakstura fiziska, mutvārdu vai rakstveida darbība, kas vērsta uz personas cieņas aizskaršanu un kas nostādījusi personu iebiedējošos, naidīgos, pazemojošos, degradējošos vai aizskarošos apstākļos.

Šādos gadījumos varēs piemērot naudas sodu līdz 700 eiro.

Likuma izmaiņas atbalstīja 67 deputāti, bet "Stabilitātei!" frakcija balsoja pret.

Likuma izmaiņas rosināja partijas "Progresīvie" deputātes, kuras norādīja, ka seksuāla uzmākšanās ir viens no seksuālas vardarbības veidiem, taču Latvijas normatīvie akti neparedz konkrētu atbildību par šāda veida personu aizskarošu un pazemojošu rīcību.

"Sabiedrībā pēdējā laikā arvien vairāk un biežāk cietušie, visbiežāk sievietes, atklāj gadījumus, kad dažādās ikdienas sadzīviskās situācijās ir tikušas pakļautas bezkaunīgas seksuālās uzmākšanās gadījumiem. Sabiedrībā šādi stāsti raisa izteiktu sašutumu un noraidījumu. Līdz ar to pārliecinoši secināms, ka Latvijā ir jāievieš atbildība par seksuālu uzmākšanos ikdienas situācijās, lai turpmāk novērstu šādu rīcību, dodot skaidru signālu seksuālas uzmākšanās veicējiem par šādas darbības nepieļaujamību un vienlaikus drošības un aizsargātības sajūtu cietušajiem," norādīja deputātes.

Likuma izmaiņu autores arī pauž, ka administratīvās atbildības noteikšana par seksuālu uzmākšanos ir arī būtisks solis, lai atturētu varmākas no turpmākiem seksuāla rakstura pārkāpumiem ar kaitīgākām sekām, par ko atbildība paredzēta jau Krimināllikumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!