Foto: LETA

Latvijas valstij nepieciešams pārvērtēt pašreizējo cilvēktiesību aizsardzības sistēmu, īpaši saistībā ar tiesībām, kas noteiktas ANO Vispārējā cilvēktiesību deklarācijas 3. pantā: "Ikvienam ir tiesības uz dzīvību, brīvību un personas drošību," atklātajā vēstulē pauž aktīvisti, lūdzot valsti "Gribu palīdzēt bēgļiem" projektu vadītājas Ievas Raubiško apsūdzības par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu personu grupai skatīt "pēc būtības".

Jau ziņots, ka Latgales rajona tiesā Rēzeknē prokurore tiesu debatēs ir lūgusi Raubiško piespriest vienu gadu un sešu mēnešu cietumsodu.

Pērn janvārī Raubiško, saņemot atkārtotu lūgumu pēc palīdzības no vairākiem Sīrijas izcelsmes cilvēkiem, kas ilgstoši atradās pie Latvijas-Baltkrievijas robežas, vērsās Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT). Minētie cilvēki bija vairākkārt šķērsojuši Latvijas-Baltkrievijas robežu ar mērķi lūgt patvērumu un tikuši novirzīti atpakaļ uz Baltkrievijas teritoriju.

Pēc tam, kad ECT bija lēmusi par pagaidu pasākumu ieviešanu attiecībā uz minētajiem patvēruma meklētājiem – viņu neizraidīšanu no Latvijas teritorijas un nodrošināšanu ar pārtiku, ūdeni, apģērbu, medicīnisko palīdzību un pagaidu mājokli, Raubiško kopā ar "Gribu palīdzēt bēgļiem" biedru Egilu Grasmani devās uz Latvijas–Baltkrievijas robežu, lai pārliecinātos, ka tiesas lēmums tiks izpildīts un Sīrijas pilsoņi saņems nepieciešamo humāno palīdzību. Par šīm darbībām tika ierosināts kriminālprocess, un Raubiško vēlāk tika apsūdzēta par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu personu grupai.

Atklātajā vēstulē pausts, ka Raubiško rīcība, sniedzot palīdzību cilvēkiem, kuri atradās dzīvībai bīstamā situācijā, bija drosmīgs un cilvēcīgs solis, kas atbilst universālajām vērtībām un ANO Bēgļu konvencijas principiem. "Ievas rīcība nav tikai palīdzība bēgļiem, bet arī demonstrācija aizsargāt cilvēktiesības, pat tad, ja pastāv juridiski un institucionāli šķēršļi," pausts vēstulē.

Tā adresēta Valsts prezidentam Edgaram Rinkēvičam, Saeimas priekšsēdētājai Daigai Mieriņai (ZZS), Saeimas deputātiem un Ministru prezidentei Evikai Siliņai (JV), aicinot Latvijas valsts augstākās amatpersonas izvērtēt Raubiško lietu "pēc būtības, nevis formāli", pievēršot uzmanību cilvēktiesību un cilvēka dzīvības nozīmīgumam plašākā kontekstā, aicinot Latvijas likumdevējus radīt tiesisko ietvaru, kas atbalsta humānu rīcību šāda veida situācijā.

"Konkrētais gadījums ir iespēja Latvijai parādīt savu apņemšanos aizsargāt cilvēka dzīvību un cieņu. Šis gadījums ir precedents cilvēktiesību aizsardzībā Latvijā un potenciāli ietekmēs valsts attieksmi pret bēgļiem un cilvēkiem nākotnē, kas sniedz viņiem palīdzību," pārliecināti vēstules autori.

Atbalstu vēstulei pauduši jau 390 cilvēki, informē aktīvisti.

Nākamā sēde paredzēta 30. oktobrī pulksten 14.30, kad apsūdzētā varēs teikt pēdējo vārdu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!