Foto: LETA

Kadagā, pie Nacionālo bruņoto spēku (NBS) militārās bāzes, šoruden par aptuveni 183 000 eiro tiek veidota "militarizētās tēlniecības kompozīcija" – uz betona podesta izvietots savu laiku nokalpojis kāpurķēžu bruņutransportieris "CVR(T)", norādīja Aizsardzības ministrijā.

Projekts ietvēris vides labiekārtošanas un komunikāciju izbūves darbus – vienā no autostāvvietas stūriem pie bāzes centrālajiem vārtiem veikta "iepriekš nesakoptas", 500 kvadrātmetru plašas pieguļošās teritorijas labiekārtošana, "iztīrot brikšņus, sakārtojot auto stāvvietu un iebrauktuves, kā arī veicot ceļa caurtekas tīrīšanu".

"Militarizētās tēlniecības kompozīcijas" izvietošanai izbūvēts apgaismots 123 kvadrātmetru laukums ar betona plākšņu segumu un nepieciešamajām inženierkomunikācijām, tostarp, elektrotīkliem, lietusūdeņu novadīšanas sistēmām visai teritorijai. Lai varētu eksponēt bruņutransportieri, uzbūvēts atbilstošas nestspējas podests. Noslēgumā veikta visas teritorijas apzaļumošana.

Būvprojekta izstrāde izmaksājusi 24 765 eiro. Savukārt būvdarbus veica AS "R.A.J." par 153 325 eiro. Patlaban būvdarbi pamatā esot pabeigti un notiek objekta pieņemšana ekspluatācijā.

Būvdarbu izmaksās 40% veidoja inženiertīklu projektēšana un izbūve, 45% – teritorijas un laukuma labiekārtošana un 15% pamatnes izbūve, vides objekta sagatavošana un uzstādīšana.

Konkrētais objekts pie Ādažu bāzes tapis, jo tajā izvietoti ne tikai NATO sabiedrotie, bet arī NBS Mehanizētā kājnieku brigāde. Brigādes mehanizācijas projekts ir nozīmīgs solis NBS kaujas spēju stiprināšanā. "Tādēļ ir loģiski, ka šajā tēlniecības kompozīcijā izvietots tieši "CVR(T)" bruņutransportieris, kas ilgtermiņā simbolizēs brigādes mehanizācijas projektu un tā nozīmi bruņoto spēku attīstībā," klāsta aizsardzības resors.

Kompozīcijā izvietotais bruņutransportieris esot izsmēlis savu tehnisko resursu, tāpēc tas vairs nav izmantojams citiem nolūkiem un tā sagatavošana eksponēšanai izmaksāja aptuveni 5000 eiro. Lietotus "CVR(T)" savulaik Latvija iegādājās no Lielbritānijas.

Vaicāti, vai šāds risinājums ar militārās tehnikas izvietošanu uz betona podesta iedzīvotājiem nevar atsaukt negatīvas atmiņas par padomju okupācijas laiku, kad publiskās vietās šādi mēdza izvietot tankus, AM pārstāvji atbildēja, ka militārās tehnikas izvietošana pie militārajām bāzēm ir izplatīta prakse arī citās sabiedroto valstīs, piemēram, Lielbritānijā, ASV, Polijā, Kanādā un Spānijā. Latvijā arī līdz šim nolietota militārā tehnika tiekot izvietota pie bāzēm, piemēram, pie Gaisa spēku bāzes Lielvārdē atrodas savu laiku nokalpojušas lidmašīnas.

"Šāda prakse simbolizē konkrētas tehnikas nozīmīgumu attiecīgās valsts bruņotajos spēkos, karavīru piederību konkrētam spēka veidam, demonstrē gatavību aizsargāt valsti, kā arī veicina militārās bāzes vizuālās identitātes izveidi," sprieda ministrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!