Foto: LETA

Jēkabpils Valsts ģimnāzijas skolēni, ieturot pusdienas skolas ēdnīcā, piedzīvojuši nepatīkamu pārsteigumu – vairākos zupas šķīvjos konstatēti kukaiņi, vēsta medijs "Jēkabpils Laiks".

Viens no skolēniem, kuri aizvadītajā piektdienā izvēlējās pusdienās ēst zupu un atrada tajā insektus, stāstījis, ka kukaiņus zupā pamanījis viņa draugs. "Es arī paskatījos, blakus man sēdošajam – visiem kukaiņi zupās. Visiem četriem. Mēs visi jau bijām sākuši ēst zupu un tikai pamanījām. Negribējās vairs neko tālāk ēst, nebija apetītes. Mazliet pat slikti bija," viņš stāstījis.

Ēdināšanas pakalpojumus Jēkabpils Valsts ģimnāzijā jau otro mācību gadu nodrošina SIA "Lucrum". No intervijas ēdinātājs atteicies, bet rakstiski uzsvēris, ka "neviens no personāla, kas šajā periodā atradās virtuvē un zālē, nekādus kukaiņus nav redzējis – ne ēdienā, ne jebkur citur. SIA "Lucrum" virtuvē tiek ievērotas visas higiēniskās un HACCP sistēmas prasības. Katru dienu notiek virsmu un iekārtu tīrīšana un dezinfekcija. Piektdien notiek ģenerālā tīrīšana."

HACCP jeb bīstamību analīze un kritiskie kontroles punkti, ir pārtikas uzņēmumu paškontroles sistēma, kas domāta, lai nodrošinātu drošas un nekaitīgas pārtikas apriti, vēsta medijs. Šī sistēma iekļauj sevī katra pārtikas aprites posma uzraudzību un analīzi, nosaka posmus pārtikas apritē, kuri ir kritiski (bīstami) pārtikas drošībai un nekaitīgumam, un ievieš efektīvas kontroles un uzraudzības procedūras šajos posmos.

Tāpat medijs ziņo, ka piektdienas pēcpusdienā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) saņēmis anonīmu ziņojumu par kukaiņiem zupā, tomēr, ņemot vērā, ka inspektoru izbraukumi jau bijuši saplānoti, dienesta pārstāvji pārbaudi veica tikai pirmdien, savukārt otrdien notika atkārtota pārbaude.

"Izskatot visas sastāvdaļas, kas šīs zupas sastāvā ietilpst, nekādi pārkāpumi netika konstatēti. Vienīgais, vairs nevarēja pārliecināties par to izlietoto produktu piesārņojumu, un jaunus produktus ar piesārņojumu viņi nekonstatēja, bet mēs, ejot pārbaudēs, turpmāk vēl vairāk uzmanības pievērsīsim garšvielu maisījumiem, kuros, iespējams, varētu būt šādu insektu klātbūtne," skaidrojusi PVD Austrumzemgales pārvaldes vadītāja Dace Lazdāne.

PVD uzsvērts, ka šādi kukaiņi mēdz ielīst sauso produktu iepakojumos, piemēram, rīsos, putraimos vai garšaugu maisījumos. Ņemot vērā, ka konkrētajā dienā tika gatavota vistas gaļas zupa, kuras sastāvā bija vistas gaļa, kartupeļi, saldēti brokoļi, burkāni, dilles, kausētais siers un garšaugu maisījums, inspektoriem radās aizdomas, ka insekti varēja būt vecajā garšaugu maisījuma iepakojumā, bet tam nav rasts apstiprinājums.

Lazdāne medijam pieļāvusi, ka skaidru atbilžu iegūšana bija apgrūtināta informācijas izplatīšanas dēļ sociālajos tīklos: "Arī virtuves darbinieki jau bija pamanījuši, ka sociālajos tīklos ir šī informācija, līdz ar to zinām, ka neviens taču nebūs kaitnieks pats sev. Ja arī tur būtu kaut kas bijis, tad viss jau... pēdas tiek dzēstas, ja arī tur kaut kas bija."

Iedzīvotāji ir aicināti līdzīgās situācijās neizplatīt informāciju sociālajos tīklos, bet uzreiz vērsties PVD.

Tikmēr Jēkabpils novada pašvaldībā apšaubīts pats notikums. "Vai tur bija atrasts, vai nebija atrasts, tas vēl jānoskaidro," izteicies Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks izglītības un kultūras jautājumos Alfons Žuks. "Ja viens skolnieks nobildē bildīti zupā ar neskaidru attēlu, kur – vai ir tā vabolīte, vai nav, tad tas vēl nav pierādījums, ka ēdinātājs ir slikts."

Jēkabpils Valsts ģimnāzijas vadība uzsver, ka līdz šim par SIA "Lucrum" sniegtajiem pakalpojumiem sūdzību nav bijis. "Es te gandrīz katru dienu ēdu pusdienas, man ļoti garšo, man ļoti patīk," izteicies ģimnāzijas 7. klases skolnieks Gustavs. Viņa vārdabrālis piekritis: "Man nav bijušas nekādas problēmas skolas pusdienās. Man ļoti garšo ģimnāzijas ēdiens."

PVD uzsver, ka aizvadītās nedēļas notikums ar kukaiņiem zupā, visticamāk, bijis vienreizējs starpgadījums. Šādu incidentu pēdējā laikā nav bijis arī nevienā citā Jēkabpils novada izglītības iestādē. Vienlaikus dienesta pārstāvji atzīst – tas ir signāls pavāriem un citiem virtuves darbiniekiem pievērst lielāku uzmanību tam, ko liek katlā.

Kā papildina "Jēkabpils Laiks", sižets tapis ar Mediju atbalsta fonda atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par ziņu sižeta saturu atbild SIA "Vidusdaugavas televīzija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!