Foto: Saeimas administrācija

Miers Ukrainā un reģionā ir panākams tikai līdz ar Krievijas sakāvi, teikts ceturtdien, 17. oktobrī, pieņemtajā Saeimas paziņojumā par atbalstu Ukrainai tās aizsardzībā pret Krievijas agresiju un gaidot Starptautiskās Krimas platformas parlamentāro samitu Rīgā.

Paziņojumu izstrādāja Saeimas Ārlietu komisija saistībā ar nākamnedēļ Latvijā gaidāmo Starptautiskās Krimas platformas trešo parlamentāro samitu. Pēc vairāku stundu ilgām debatēm atbalstu Saeimas paziņojumam pauda 67 deputāti, bet "pret" to balsoja frakcijas "Stabilitātei!" deputāti. Trīs "Latvija pirmajā vietā" deputāti – Ainārs Šlesers, Kristaps Krištopans un Edmunds Zivtiņš nebalsoja par paziņojumu.

Par to, kā "Stabilitātei!" un partijas "Latvija pirmajā vietā" deputāti pamatoja savu balsojumu, var lasīt šajā rakstā.

Paziņojumā Saeima norāda, ka Krimā līdz 2024. gada oktobrim etnisku, reliģisku un politisku iemeslu dēļ nelikumīgi ieslodzīti vairāk nekā 200 cilvēki un vairāk nekā 900 cilvēki tiesāti par to, ka izrādījuši solidaritāti Ukrainai.

"Krievijas okupētajās teritorijās cilvēktiesību aktīvisti tiek vajāti, arestēti, spīdzināti, un izturēšanās pret viņiem ir necilvēcīga. Tiek veiktas nelikumīgas deportācijas no okupētajām teritorijām un it īpaši bērni tiek piespiedu kārtā pārvietoti uz Krieviju. Tāpat turpinās Krievijas pilsoņu masveidīga pārvietošana uz Krimu nolūkā mainīt tās iedzīvotāju etnisko sastāvu. Tie visi ir klaji starptautisko cilvēktiesību pārkāpumi," pauž parlaments.

Saeima paziņojumā uzsver, ka Krimas pussala ik dienu tiek izmantota kā placdarms Krievijas lidmašīnu, raķešu, dronu uzbrukumiem Ukrainas teritorijai un Krimas pussalas militarizēšana apdraud Melnās jūras reģiona drošību un stabilitāti, kā arī pārkāpj kuģošanas brīvību.

Saeima ar paziņojumu atkārtoti apliecina Latvijas nelokāmo atbalstu Ukrainas suverenitātei, neatkarībai un teritoriālajai integritātei tās starptautiski atzītajās robežās un uzsver, ka Krievijas pagaidām okupētās un nelikumīgi anektētās Ukrainas teritorijas – Krimas Autonomā Republika un Sevastopole, kā arī daļas no Doneckas, Hersonas, Luhanskas un Zaporižjas reģioniem – ir piederīgas suverēnajai un teritoriāli nedalāmajai Ukrainas valstij.

"Krimas pussalas deokupācija ir kara izbeigšanas un miera nodrošināšanas procesa neatņemama sastāvdaļa," pauž Latvijas parlaments un apņemas aktīvi piedalīties Starptautiskās Krimas platformas mērķu īstenošanā, veicinot pēc iespējas plašāku starptautisko pārstāvību tajā, lai stiprinātu atbalstu Ukrainai cīņā par brīvību, demokrātiju un valsts teritoriālo integritāti tās starptautiski atzītajās robežās.

Paziņojumā Saeima norāda, ka Krievija ar savu agresīvo politiku un valstis, kuras to atklāti vai slēpti atbalsta, joprojām apdraud globālo drošību un stabilitāti. Latvija atbalsta Ukrainas stratēģisko mērķi pievienoties NATO un Eiropas Savienībai. Tāpat Latvija iestājas par tāda Īpaša tribunāla agresijas noziegumam pret Ukrainu izveidošanu, kurš būtu leģitīms, baudītu plašu starpreģionālo atbalstu un tādējādi nodrošinātu Krievijas augstāko amatpersonu saukšanu pie atbildības.

Saeima paziņojumā aicina sabiedrotos apgādāt Ukrainu ar ieročiem, tostarp vidējas un tālas darbības raķetēm, un ļaut Ukrainai tos izmantot, kā un kur tā uzskata par nepieciešamu pašaizsardzībai, tajā skaitā izmantot bez ierobežojumiem arī pret Krievijas teritorijā esošiem leģitīmiem militārajiem mērķiem.

Latvijas parlaments arī iestājas par sankciju stiprināšanu pret Krieviju un Baltkrieviju, tālāku precīzi mērķētu un efektīvu ierobežojošu pasākumu ieviešanu, kā arī stingru un aktīvu vēršanos pret sankciju apiešanu. "Valstis, kuras ar savu pasīvo rīcību pieļauj sankciju apiešanu, ir līdzatbildīgas par Krievijas agresiju, asinsizliešanu un Ukrainas iznīcināšanu," uzsver Saeima.

Tāpat paziņojumā Saeima atbalsta Ukrainas Miera iniciatīvas ietvaros izvirzītos mērķus – apstādināt Krievijas agresiju un panākt taisnīgu un ilgtspējīgu mieru Ukrainā, ievērojot starptautiskās tiesības un Ukrainas teritoriālās vienotības principu.

Noslēgumā Saeima aicina Ukrainas sabiedrotos atbalstīt tādu nostāju, ka Krievijas agresīvā politika ir apstādināma un miers Ukrainā un reģionā ir panākams tikai līdz ar Krievijas sakāvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!