Foto: Inese Gintere

Piektdien, 18. oktobrī, Rīgā, Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā noritēja drošības un ārpolitikas forums "Rīgas konference 2024" otrā diena, kur diskusiju paneļos eksperti sprieda par to, vai "neitralitāte" ģeopolitikā ir novecojusi, kāds ir ceļš uz Ukrainas uzvaru, un vai Krievija plaisā zem spiediena, ko tai rada sankciju ietekme. Video tiešraidei bija iespējams sekot līdzi portālā "Delfi".

"Rīgas konferences" otrajā dienā bija diskusijas par Ukrainas uzvaru pret Krieviju, Rietumu militārā atbalsta nozīmi, to, kāds atbalsts Ukrainai ir visvairāk nepieciešams.

Savukārt otrajā sarunu panelī tika pievērsa uzmanību sankciju ietekmei uz Krievijas ekonomiku un tās spējai turpināt karu. Par to vairāk var lasīt šeit.

Tāpat eksperti apsprieda mākslīgā intelekta attīstību, tā sekām starptautiskajai politikai. Viena no tēmām "Rīgas konferencē" bija starptautiskā kārtība pēc desmit gadiem, ņemot vērā ASV politikas izmaiņas un Krievijas agresiju.

Eksperti arī analizēja ANO hartas nozīmi mūsdienu pasaulē, spriežot, vai noteikumu balstīta starptautiskā kārtība joprojām ir dzīvotspējīga.

Konferences pirmajā dienā to atklāja LATO valdes priekšsēdētājs Jānis Karlsbergs, kā arī runu teica valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Kā vēstīts "Rīga Conference" mājaslapā, šogad galvenais diskusiju uzsvars ir uz Ukrainas uzvaru, Eiropas drošību, mākslīgā intelekta ietekmi, globālajiem izaicinājumiem, ANO statūtu lomu, NATO stratēģisko partnerību.

"Rīgas konference 2024" norisināsies līdz 19. oktobrim. Tā tiek organizēta hibrīdformātā: ar ierobežotu dalībnieku skaitu klātienē, un plašākai auditorijai tiešsaistē, lai nodrošinātu maksimālu drošību un elastību visiem dalībniekiem un runātājiem, vēsta organizatori.

Kopš 2006. gada "Rīgas konference" ir kļuvusi par vienu no svarīgākajām diskusiju platformām par drošību un ārpolitiku Baltijas jūras reģionā.

Pasākumu kopīgi organizē Latvijas Transatlantiskā organizācija (LATO), Aizsardzības ministrija un Ārlietu ministrija.

Ar konferences programmu iespējams iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!