Foto: LETA

Satversmes tiesa (ST) sāk izskatīt lietu par secību, kādā 1. klasē Rīgas pašvaldības skolās tiek uzņemti sešus gadus veci bērni, portāls "Delfi" uzzināja ST.

Tiesa izskata lietu par Rīgas domes pagājušā gada 26. aprīļa saistošo noteikumu Nr. RD-23-199-sn "Kārtība, kādā reģistrējami un izskatāmi iesniegumi par bērnu uzņemšanu 1. klasē Rīgas valstspilsētas pašvaldības izglītības iestādēs" 19. punkta atbilstību Satversmes 64., 91. un 110. pantam.

Apstrīdētā norma noteic, ka iestāde 1. klases pretendentu sarakstā brīvu vietu gadījumā var iekļaut bērnus, kuriem līdz attiecīgā gada 1. septembrim ir apritējuši seši gadi, ievērojot saistošajos noteikumos noteikto prioritāro secību.

Lieta ierosināta pēc tiesībsarga pieteikuma. Viņa ieskatā, Rīgas domes kompetencē nav noteikt bērnu uzņemšanas kārtību pašvaldības dibinātajās pamatizglītības iestādēs un pašvaldība ir ievirzījusies vecāku tiesību sfērā.

Pieteikumā norādīts, ka apstrīdētā norma paredz atšķirīgu attieksmi pret bērniem atkarībā no viņu vecuma. 1. klasē prioritārā kārtā tiek uzņemti bērni, kuriem attiecīgajā kalendāra gadā aprit septiņi gadi. Sešus gadus veciem bērniem, kuriem saskaņā ar likumu arī ir tiesības sākt pamatizglītības ieguvi, šāda iespēja tiek dota tikai tad, ja skolā ir brīvas vietas. Tas esot pretrunā tiesiskās vienlīdzības principam. Apstrīdētā norma tiesībsarga ieskatā arī ierobežojot vecākiem ar likumu piešķirtās tiesības lemt par bērna izglītošanu.

Satversmes tiesa lietu izskata rakstveida procesā. Nolēmums Satversmes tiesai jāpieņem ne vēlāk kā 30 dienu laikā pēc lietas izskatīšanas uzsākšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!