Foto: Zuma Press/Scanpix/LETA

Šogad Latvijā pa ārējo robežu ieceļojis 17 871 Ukrainas pilsonis, portālu "Delfi" informēja Iekšlietu ministrijā (IeM).

Otrdien, 22. oktobrī, Ministru kabinets pieņēma zināšanai IeM informatīvo ziņojumu "Par aktuālo situāciju atbalsta sniegšanā Ukrainas civiliedzīvotājiem", kurā apkopoti dati par 2024. gadā Ukrainas civiliedzīvotājiem sniegto atbalstu, kā arī ieskicēts valsts iestāžu piedāvājums turpmākajām atbalsta aktivitātēm.

Līdz ar to sadarbībā ar citām atbildīgajām iestādēm Iekšlietu ministrija izstrādāja atbalsta pasākumu plānu 2025. gadam, kurš šobrīd ir starpinstitūciju saskaņošanā.

Šobrīd Fizisko personu reģistrā ir iekļauti 46 512 Ukrainas civiliedzīvotāju, kuriem ir noteikts Latvijas pagaidu aizsardzības statuss. No tiem 61% ir sievietes un 39% ir vīrieši.

Ukrainas civiliedzīvotājiem kopš kara sākuma kopā izsniegts 67 971 uzturēšanās tiesības apliecinošs dokuments.

2024. gadā turpinās gan pirmreizējo, gan atkārtoto termiņuzturēšanās atļauju izsniegšana Ukrainas civiliedzīvotājiem. Izsniegto uzturēšanās atļauju skaits 2024. gadā saglabājas mērens un stabils.

Šā gada pirmajos deviņos mēnešos Latvijā pār ārējo robežu ir ieceļojis 17 871 Ukrainas pilsonis. IeM vērtējumā, plūsma saglabājas mērena un stabila, vienlaikus vasaras mēnešos ir vērojams ieceļojošo pieaugums, kas skaidrojams ar tradicionāli aktīvāku personu ceļošanu vasaras mēnešos.

Lielākā daļa Ukrainas pilsoņu Latvijas teritoriju šķērso tranzīta nolūkos. 2024. gadā lielākā daļa jeb 63% ieceļo caur lidostu "Rīga", 27% no Krievijas, bet no Baltkrievijas - 10%.

Ukrainas atbalstam plānotais finansējums 2024. gadā ir 70 000 000 eiro.

Šā gada 17. septembrī aktuālas darba tiesiskās attiecības ir ar 9080 Ukrainas civiliedzīvotājiem. Izplatītākās profesijas ir apkopējs, palīgstrādnieks, pārdevējs, pavārs un ceha strādnieks. Vienlaikus salīdzinoši daudz Ukrainas civiliedzīvotāju Latvijā ir nodarbināti arī veselības aprūpes jomā.

Uz šā gada 2. septembri Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) reģistrēti 29 796 Ukrainas civiliedzīvotāji, tai skaitā 9433 Ukrainas civiliedzīvotājiem piešķirts bezdarbnieka statuss.

Tāpat uz šā gada 2. septembri NVA reģistrēti 16 219 Ukrainas civiliedzīvotāju iesniegumi nodarbinātības uzsākšanas pabalsta saņemšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!