Rīgas apgabaltiesa otrdien, 27.jūnijā, plānojusi izskatīt Natālijas Grasmanes prasības lietu, kurā sieviete no Rīgas Dzemdību nama lūdz piedzīt divu miljonu latu kompensāciju, informē tiesā.
Savu pretenziju pret Dzemdību namu prasītāja pamato ar to, ka viņas bērns smagu un patoloģisku dzemdību dēļ kļuvis par invalīdu uz mūžu.

Lietu pēc būtības tiesa bija paredzējusi izskatīt jau 2005.gada oktobrī, taču pēc lietas dalībnieku lūguma uz nākamo tiesas sēdi uzaicināti eksperti, kuri iepriekš devuši atzinumu pēc tiesas lūguma noteiktajā medicīniskajā ekspertīzē. Līdz ar to Grasmanes prasības izskatīšana atlikta.

Sieviete 2002.gada aprīlī iestājās Dzemdību namā, jo bija pagājusi nedēļa, kopš bērnam vajadzēja piedzimt. Mākslīgi stimulējot, pēc smagām dzemdībām pasaulē nācis puisēns. Viņa veselības stāvoklis bijis vidēji smags. Divas nedēļas bērns atradies reanimācijā, pēc tam ilgi ārstējies Bērnu klīniskajā slimnīcā. Ārstu noteiktā diagnoze liecina, ka zēns būs invalīds uz mūžu.

Grasmane uzskata, ka bērns kļuvis par invalīdu ārstu neprofesionālās rīcības dēļ, tādēļ vērsās Veselības ministrijas Medicīniskās aprūpes un darbspējas ekspertīzes kvalitātes kontroles inspekcijā (MADEKKI).

MADEKKI konstatēja vairākus pārkāpumus tieši dzemdību laikā - stundu pirms bērna piedzimšanas netika veikti viņa sirdspukstu pieraksti. Ārstam noteica naudas sodu, bet Dzemdību nama administrācijai lika pilnīgot dzemdību norises karti, lai tā kļūtu saprotamāka. No MADEKKI atzinuma izrietēja, ka sievietes vecums un pirmās dzemdības bija riska faktori, kurus ārstam vajadzēja ņemt vērā.

Uzskatot MADEKKI atzinumu par pietiekamu, 2003.gada jūnijā Rīgas apgabaltiesā iesniegts prasības pieteikums par veselībai nodarītā kaitējuma atlīdzību un zaudējuma piedziņu.

Prasījumā Grasmane sākotnēji lūdza piedzīt divu miljonu latu kompensāciju. Prasījuma summa gan palielināta.

Atbildētājs - Rīgas Dzemdību nams - prasību uzskata par nepamatotu. Apstrīdēts apgalvojums, ka Grasmanes grūtniecība noritējusi bez sarežģījumiem.

Atbildētāji iepriekš pauduši: lai gan bijušas labas grūtniecības analīzes, sievietes iepriekš pārslimotās slimības un veiktās ķirurģiskās manipulācijas varējušas atstāt ietekmi uz grūtniecību un dzemdību norisi. Dzemdību taktika arī izvēlēta pamatoti, ko apliecina MADEKKI atzinums.

Zaudējums prāvā Dzemdību namam ar nedaudz vairāk nekā miljona latu budžetu gadā nozīmētu bankrotu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!