Vides ministrs Raimonds Vējonis parakstījis 12 rīkojumus, kas uz gadu atbrīvo 430 Latvijas uzņēmumus no dabas resursu nodokļa maksāšanas, informēja ministra padomnieks Didzis Jonovs.
No nodokļa maksāšanas atbrīvotie uzņēmumi tirgo videi kaitīgas preces – tādas kā elektroniskās iekārtas (leduskapjus, televizorus, datorus, mobilos telefonus), dzīvsudrabu saturošas spuldzes un citas apgaismes iekārtas, baterijas un akumulatorus, riepas, eļļas filtrus un smērvielas, medicīnas ierīces, tirdzniecības automātus, rotaļlietas un atpūtas piederumus.

Taču šie uzņēmumi ir vai nu paši izveidojuši videi kaitīgo preču atkritumu apsaimniekošanas sistēmu vai arī noslēguši attiecīgus līgumus ar Latvijas atkritumu apsaimniekošanas organizācijām – tādām kā "Zaļā josta", "Zaļais punkts", "Zaļais elektrons", "Zaļais Centrs", "Zaļā iela", "Ekogaisma" un "Elektronikas apsaimniekošana".

Tādējādi valstī tiek uzsākts īstenot sistēmu, kuras mērķis ir veicināt, lai videi kaitīgo preču izplatītāji paši būtu arī ieinteresēti uzņemties rūpes par šo preču atkritumu savākšanu un pārstrādi.

Nodokļa atbrīvojums stājas spēkā no 1.jūlija un iespēju vides ministram atbrīvot attiecīgos tirdzniecības uzņēmumus no šī maksājuma paredz "Dabas resursu nodokļa likums". Lai ministrs šādu lēmumu varētu pieņemt videi kaitīgo preču tirdzniecības uzņēmumiem ir jāizstrādā un jāiesniedz Vides ministrijā videi kaitīgo preču apsaimniekošanas sistēmas un īstenošanas plānu vai arī jānoslēdz attiecīgu sadarbības līgumu ar organizāciju, kas kaitīgo atkritumu apsaimniekošanas plānu jau īsteno.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!