Ārpolitikas eksperti Baltkrievijas varas iestāžu veikto kratīšanu Latvijas diplomāta dzīvoklī Minskā vērtē kā diplomātisku skandālu, šo incidentu saistot ar mūsu valsts sniegto atbalstu Baltkrievijas opozīcijai.
Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Atis Lejiņš sacīja, ka notikušo vērtē kā Baltkrievijas vēlmi pieteikt karu visai Eiropas Savienībai (ES), jo Latvija Austrijas prezidentūras laikā veikusi savienības vietējās prezidentūras pienākumus Minskā. Lejiņš uzskata, ka notikušais vērsts arī pret NATO, jo Latvija ir alianses dalībvalsts.

Lejiņš uzskata, ka notikušais ir "nebijis skandāls, kas liecina par Baltkrievijas vēlmi uz tīšu provokāciju". Ārpolitikas eksperts domā, ka mūsu valstij uz šo incidentu būtu ļoti nopietni jāreaģē.

Politoloģe Žaneta Ozoliņa, uzsverot Vīnes konvencijā paredzēto diplomātu neaizskaramību, sacīja, ka notikušais Baltkrievijā būtu smieklīgs, ja vien šis incidents nebūtu tik nopietns.

Viņa atzīmēja, ka Baltkrievija ir pēdējā diktatūra Eiropā un šīs valsts prezidents Aleksandrs Lukašenko kā diktators izmanto "specifiskas manieres". Ozoliņa uzskata, ka notikušais būtu jāsaprot kā zīme, ka Baltkrievijas varas iestādes iebilst pret Latvijas atbalstu šīs valsts opozīcijai, uz ko vairākkārt norādījis arī Lukašenko.

Latvijas Krievijas institūta direktors Kārlis Daukšts, komentējot notikušo, sacīja, ka tas bijis nepieņemams solis no Baltkrievijas puses, īpaši ņemot vērā Latvijas un Baltkrievijas aktīvās ekonomiskās attiecības.

Jau ziņots, ka šorīt plkst.3 Baltkrievijas varas iestāžu pārstāvji iekļuva Latvijas diplomāta dzīvoklī Minskā un veica tur kratīšanu un diplomāta atsevišķu personisko mantu izņemšanu.

Kā norāda Latvijas ārlietu resors, šāda Baltkrievijas iestāžu rīcība ir rupjš Vīnes 1961.gada konvencijas par diplomātiskajiem sakariem pārkāpums. Baltkrievijas pusei jāuzņemas pilna atbildība par notikušo.

Latvijas Ārlietu ministrija ir sagatavojusi protesta notu Baltkrievijas Ārlietu ministrijai, kā arī uz Latvijas ārlietu resoru izsaukts Baltkrievijas vēstniecības vadītājs, lai sniegtu paskaidrojumus.

Ārlietu ministrs Artis Pabriks (TP) uzsvēra, ka "tāda attieksme pret kaimiņvalsts diplomātu ir nepieņemama". Par Minskā notikušo incidentu Pabriks nolēmis informēt ES dalībvalstu ārlietu ministrus, kuri drīzumā gatavojas spriest par ES attiecībām ar Baltkrieviju.

Kratīšana Latvijas diplomāta dzīvesvietā tikšot pārrunāta arī Latvijas ārlietu ministra sarunā ar jauno Baltkrievijas vēstnieku Aleksandru Gerasimenko, kurš tuvākajās dienās ieradīsies iepazīšanās vizītē.

Baltkrievijas vēstniecības preses dienests apgalvoja, ka "nekādas oficiālas informācijas par Latvijas diplomāta dzīvesvietā veikto kratīšanu vēstniecības rīcībā pagaidām nav". Lietas apstākļi tiekot noskaidroti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!