2006.gads bijis zīmīgs Latvijas un Krievijas attiecībās, jo ir notikusi visai būtiska politiskā dialoga aktivizēšana starp abām valstīm, uzskata Latvijas vēstnieks Krievijā Andris Teikmanis.
Latvijas un Krievijas attiecības ir daļēji mainījušās, kaut gan daudzi politiskie jautājumi ir palikuši atklāti, sacīja Teikmanis, atzīmējot, ka no Krievijas puses vēl aizvien ir vērojama ekonomisko attiecību saistīšana ar politiskajiem nosacījumiem.

Abu valstu ekonomisko attiecību attīstība var arī radīt labvēlīgu augsni politiskajām attiecībām, sacīja Teikmanis.

Vēstnieks uzsvēra, ka gada laikā ir notikušas būtiskas tikšanās un ir parakstīti divi nozīmīgi līgumi - par ekonomisko sadarbību un par starpvaldību komisijas izveidošanu.

Kā ziņots, 13.oktobrī Maskavā toreizējais ekonomikas ministrs Aigars Štokenbergs (TP) parakstīja ar Krievijas ekonomikas attīstības un tirdzniecības ministru Germanu Grefu Latvijas un Krievijas valdību vienošanos par ekonomisko sadarbību un par Latvijas un Krievijas starpvaldību komisijas izveidošanu ekonomiskās, zinātniski tehniskās, humanitārās un kultūras sadarbības jomā.

Tomēr vēstnieks atzīmēja, ka Krievijas retorika politiskajos jautājumos nav mainījusies, piemēram, Krievijas puse vēl aizvien runā par cilvēktiesību pārkāpumiem Latvijā.

Savukārt runājot par Krievijas vēstnieka Latvijā Viktora Kaļužnija izteikumiem, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins neapmeklēs Latviju Valsts prezidentes Vairas Vīķes- Freibergas prezidentūras laikā, vēstnieks uzskata, ka Kaļužnijs šajā situācijā pauž savu personīgo viedokli.

Teikmanis uzskata, ka abu valstu attiecību normalizēšana ir ilgstošs process. Lai tas noritētu sekmīgi, viens no priekšnosacījumiem, pēc Teikmaņa domām, būtu informatīvās telpas maiņa Krievijā.

Vēstnieks stāstīja, ka gada laikā vēstniecība ir attīstījusi ekonomiskās attiecības ar Krievijas reģioniem, ir notikušas uzņēmēju vizītes un uzņēmēji ir izrādījuši interesi.

Arī nākamgad vēstnieks plāno turpināt attīstīt ekonomisko sadarbību ar Krievijas reģioniem un apmeklēt vairākus valsts reģionus.

Nākamgad plānots apmeklēt arī latviešu biedrības Krievijā. Vēstniecība biedrībām cenšas nodrošināt latviešu valodas skolotājus. Nākamgad Omskas apgabala Augšbebru ciemam Sibīrijā, kurā ir liels skaits latviešu, apritēs 110 gadi.

Ar Krieviju vēstniecība mēģina attīstīt arī sadarbību kultūras jomā. Daudz vēstniecības darba laika tiek veltīts informācijas sniegšanai par Latviju.

Pašā vēstniecībā 2006.gads ir bijis grūts, piemēram, remonts Latvijas vēstniecības telpās nenorit tā, kā vajadzētu.

Teikmanis stāstīja, ka ir sarežģījumi ar remonta pabeigšanu laikus, ir radušās problēmas ar būvdarbu veicējiem un vēstnieku neapmierina darbu veikšanas temps.

Pašlaik valsts pārstāvniecības darbinieki ir pametuši vēstniecības telpas un uzturas Maskavas viesu namā "Tālava".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!